Met neergeslagen ogen . . . (over depressie)

25-09-2017, 19:40 | Lezersnieuws |

Datum:

dinsdag 3 oktober 2017, 20:00

Locatie:

Van Reenenpark 23, Nijkerk
Vredeskerk
Nijkerk

Inleider: Jan te Lindert, theoloog en ethicus en als zodanig verbonden aan diverse zorginstellingen

Dinsdag 3 oktober om 20.00 uur zal Jan te Lindert spreken over depressie. Zijn lezing heeft als titel meegekregen 'Met neergeslagen ogen . . .'. en wordt gehouden in de Vredeskerk, Van Reenenpark 23 te Nijkerk. De entree bedraagt € 3,--. Deze avond wordt georganiseerd door de Commissie Vorming en Toerusting Nijkerk. Belangstellenden zijn van harte welkom.

We kijken allemaal wel eens naar de punt van onze schoen. Ons gemoed verhindert ons om de wereld in te kijken; dat is op zo'n moment te lastig. We wenden ons tot een arts of een zielenkenner. We krijgen een pilletje en slaan de ogen weer op. Het is iets van de nieuwe tijd wordt wel gezegd, onze depressie. Maar is dat wel zo?

In de oude verhalen komen we ze regelmatig tegen, de mensen die staren naar de punt van hun schoen: Saul heeft bijvoorbeeld de muziek nodig van David. Maar er is ook vertwijfeling bij Abraham, Sara, Hagar, Jakob, Rachel, Hannah, Mozes, Samuel en bij de latere profeten en zo kunnen we nog een hele tijd doorgaan.

Wie brengt bijvoorbeeld de roeping van Mozes en van Samuel in verband met een depressie? Waar ging het toen en waar gaat het nu eigenlijk over bij depressie? Zouden we er in de moderne tijd ook heel anders naar kunnen gaan kijken? Daar proberen wij op deze avond achter te komen.