• Marco den Toom

    Persfoto www.marcodentoom.nl

Marco den Toom trapt orgelconcertserie Grote Kerk af

10-06-2016, 11:01 | Lezersnieuws |

Datum:

dinsdag 21 juni 2016, 20:00 tot 21:15

Locatie:

Holkerstraat 1, Nijkerk
Grote Kerk Nijkerk
Nijkerk

De jubileumserie zomerconcerten in de Grote Kerk trapt af. Al veertig jaar wordt er jaarlijks een orgelconcertserie georganiseerd. Dit jaar geeft de Hoevelakense organist Marco den Toom op dinsdagavond 21 juni het eerste orgelconcert.

Het nieuwjaarsconcert, pinksterconcert en de koor- en samenzangavond zijn de afgelopen maanden al voorbij gekomen; nu is het tijd voor de zomerserie. Allerlei organisten komen weer naar Nijkerk om het prachtige Van Deventer-orgel voor u te bespelen. De eerste deze zomer is de bekende organist Marco den Toom. Vanwege het 40-jarig jubileum van de concertserie speelt Den Toom allerlei muziek die al eerder op de programma's stond in de Nijkerkse serie: als het ware een terugblik op het verleden. Het programma is vooraf te raadplegen op www.orgelnijkerk.nl.

Marco den Toom studeerde orgel aan het Utrechts Conservatorium en bij Herman van Vliet, Charles de Wolff, Klaas Jan Mulder en Jacques van Oortmerssen. Al snel na zijn vakopleiding bouwde hij een carrière op als zelfstandig musicus. Zijn musiceren kenmerkt zich door een eigenzinnige, maar vooral ook spontane aanpak. Naast zijn liefde voor het orgel - en zijn missie dit instrument te populariseren - heeft hij zich muzikaal weten te ontplooien tot een breed inzetbaar musicus.

Den Toom houdt zich met name bezig met componeren, arrangeren, instrumenteren, het maken van opnames voor allerlei media, het begeleiden van koren en het geven van orgelconcerten. Als vaste organist is hij o.a. verbonden aan het Kamper Mannenkoor 'Door Eendracht Verbonden', 'Vox Jubilans' uit Waddinxveen, Jong Urker Mannenkoor 'Soli Deo Gloria' en jongerenkoor 'Jigdaljahu' uit Barendrecht. is hij dirigent van de christelijke gemengde zangvereniging 'Jubilate Deo' uit Woudenberg.

Ook als componist heeft hij zijn sporen verdiend. Zo componeerde hij onder meer twee grote oratoria voor koor, solisten, orgel en orkest . Voor orgel schreef hij onder meer een 'Koraalboek bij de Psalmen' (300 pagina's, 2011) en de Toccata Ruisseau (2012). Deze, en andere werken van zijn hand, werden uitgegeven bij zijn eigen bladmuziekuitgeverij, Con Passione. Van zijn spel als organist verschenen solo-cd's vanuit allerlei beroemde kerken.

Het belooft een prachtig concert te worden, ieder is van harte welkom! Het concert begint om 20:00 uur en de toegang is gratis (collecte ter bestrijding van de onkosten bij de uitgang).