• deelnemende tuin

    Sandra van den Belt-Dusebout
  • Patiotuin van Museum Oud Nijkerk

    Saskia van den Berg

Feestelijke Open Tuinendag

03-06-2018, 01:16 | Lezersnieuws | sandra van den belt

Datum:

zaterdag 16 juni 2018, 10:00

Locatie:

Venestraat 16
Museum Nijkerk
Nijkerk

Feestelijke Open Tuinendag Op zaterdag 16 juni a.s. wordt weer de jaarlijkse Open Tuinendag gehouden. Dit keer met een extra feestelijk tintje vanwege het 50-jarig jubileum van de Afdeling Nijkerk/ Hoevelaken. De Open Tuinendag duurt van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Fietstocht Tuinliefhebbers kunnen een mooie tocht maken over landelijke wegen, langs opengestelde privétuinen met ieder een eigen karakter. Zo kan men o.a. kennismaken met een Japanse tuin, met als aandachttrekker een 'hartjesboom' en een tuin met bijzondere rozenrassen, waarvan er een de prachtige naam: de 'Ghislaine de Feligonde' draagt. En dan is er een grote tuin bij die vrijwel alle aspecten van het tuinieren in zich heeft, met daarnaast ook nog ruimte voor de natuur. De eigenaren vertellen geïnteresseerde bezoekers graag over hun passie.

Demonstraties onderweg Op deze dag kunnen bezoekers ook bloemschikdemonstraties van Vera de Boer en in Japanse stijl: Ikebana, van Esther Hoogland bijwonen. Leden van de plaatselijke zullen uitleg en interessante demonstraties geven. Ook is er informatie over uilen verkrijgbaar. Bij de kraam van Groei & Bloei kan men adviezen krijgen over tuinieren. Tot slot, kan men voor een aardig prijsje plantjes kopen.

Opening, carillon en expositie Om 10.00 uur wordt deze dag officieel op feestelijke wijze geopend in en rondom het Museum Oud-Nijkerk in de Venestraat in Nijkerk, door Jan Cozijnsen, bestuurslid van het museum. Terwijl buiten het fameuze Nijkerkse carillon zijn vrolijke klanken laat horen, met speciaal voor deze dag muziek die met tuinen te maken heeft, zoals misschien wel 'In an English countrygarden…', kan men binnen de speciale expositie 'Tastbaar Tuingeluk' bezoeken. In de patiotuin van het museum vindt men interessante archeologische voorwerpen. Elke bezoeker wordt hier getrakteerd op iets lekkers en, zolang de voorraad strekt, een jong tabaksplantje, Nicotiana, dat herinnert aan de vroegere tabakscultuur in Nijkerk.

Routeboekjes Ook dit jaar wordt in een routeboekje weer de speciale fietsroute en alle open tuinen beschreven. Een badge als deelnamebewijs met routeboekje is voor €2.50 verkrijgbaar. Het boekje is verkrijgbaar in de Boekhandel Bruna in Hoevelaken en Boekhandel Roodbeen in Nijkerk, vanaf 9 juni. De jubilerende Groei & Bloei Afdeling Nijkerk/Hoevelaken hoopt op een grote deelname van tuinliefhebbers.