• Beiaardier Henk Veldman

    H. Veldman
  • Serie Zomeravond-beiaardconcerten 2016

    NijKV

Deze zomer weer tien zomeravond-beiaardconcerten

28-06-2016, 01:31 | Lezersnieuws |

Datum:

donderdag 30 juni 2016, 20:00 tot 21:00

Locatie:

Nieuwstraat 9, Nijkerk
NijKV-luisterplaats - achter Tabakhuis

Sinds 1928 zorgt de Nijkerkse Klokkenspelvereniging er al voor dat er elke zomer een serie beiaardconcerten te beluisteren is. Ook dit jaar is er weer 10 keer iets op de beiaard te beleven.

Er treden dit seizoen 11 beiaardiers, een pianist en een celliste op! Dat betekent dat er op één concert twee beaardiers zullen optreden. En dat klopt: in het concert van donderdag 14 juli wordt door twee beiaardiers gespeeld. Meestal samen, "à quatre mains", maar ook elk in een solostuk. Deze bespeling wordt aangeboden door de heer H.G.J. Leerink, voormalig huisarts in Nijkerk, die dan zijn 80e verjaardag hoopt te vieren. Een ander concert, het zevende, op 11 augustus, wordt aangeboden door mevrouw Camphuis-Hootsen, die tot vorig jaar bestuurslid van de Nijkerkse Klokkenspelvereniging was.

Naast veel klassieke composities komen er ook regelmatig modernere composities aan bod, zoals musicals, muziek van Deep Purple en zelfs, bij het eerste concert, een song van Adele!

Bijzonder slotconcert

Zoals de laatste jaren gebruikelijk is, wordt het laatste concert van de serie weer heel bijzonder! Ondersteund door beiaardier Freek Bakker en Boudewijn Zwart die een digitale piano bespeeld, zal Judith Groen, dochter van de voormalige beiaardier van o.a. Barneveld, haar cello over Nijkerk laten zingen. Een uniek evenement en een waardig slot van de serie.

Het eerste concert

De start van de serie is al op donderdag 30 juni. Gastbeiaardier is dan Henk Veldman (1965). Hoewel hij in Amersfoort woont, is hij beiaardier van het Groningse Middelstum en van Raalte in Overijssel. Hij ook organist en is de vaste bespeler van de orgels van de Fonteinkerk en de Oud-Katholieke kerk in Amersfoort en van de Hippolytuskerk in Middelstum.

Jarenlang heeft hij bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed als klokkensdeskundige voor de klokkencultuur ingezet.

Momenteel vormt hij met sopraan Marjon Strijk het duo "Just Fantasy", dat vernieuwende orgelconcerten geeft met louter popmuziek. Dit avontuur is in 2015 op CD vastgelegd.

Veldkamp verzorgt een programma dat van Sweelinck, via o.a. Bach, Fauré en Rachmaninov, reikt tot "Rolling in the Deep" van Adele.

Het concert is rustig en droog te beluisteren op de NKV-luisterplaats, bij het Tabakhuis, Nieuwstraat 9 en duurt van 20.00-21.00 uur. Het wordt door de NKV aangeboden aan de 4D-Architecten, de eigenaars van het Tabakhuis, die de ruimte voor de luisterplaats beschikbaar stellen.