• Beiaardier Victor Hensen

    vrij
  • Meideun-beiaardserie 2017

    vrij

De eerste Meideun van 2017 op de beiaard

28-04-2017, 09:20 | Lezersnieuws |

Datum:

dinsdag 2 mei 2017, 19:00 tot 20:00

Locatie:

Nieuwstraat 9, Nijkerk
Achter Tabakhuis
Nijkerk

Elk jaar op de dinsdagavonden van mei wordt de voorjaarssfeer in Nijkerk opgevrolijkt door carillonmuziek. Een traditie van meer dan een eeuw.

Vroeger was het de stadsbeiaardier die de vrolijke tonen rondstrooide, maar sinds 1984 zijn het gevorderde studenten van de Nederlandse beiaardopleidingen die dat doen. Vaak is het het eerste echte concert, of een van de eerste, die ze mogen geven. Daarom zijn de meeste Nederlandse beiaardiers die momenteel een vaste beiaardbaan hebben ooit in Nijkerk begonnen! Ze hebben toen met de Nijkerkse beiaardcultuur kennis gemaakt en zijn vaak regelmatig teruggekomen om een concert in de zomerserie te geven.

Gevarieerd programma

De meeste beiaaardstudenten die een Meideun verzorgen, zijn al afgestudeerd als organist, zo ook de 1e Meideuner van dit jaar: Vincent Hensen. Hij geeft op dinsdag 2 mei van 19.00-20.00 een bespeling met een gevarieerd programma. Bach ontbreekt natuurlijk niet, maar ook Sweelinck, Giuliani, Lange en Elgar staan op het programma. Het concert wordt besloten met twee originele beiaardcomposities.

Vincent Hensen werd in 1986 in Winschoten geboren. Hij studeerde Docent Muziek en Orgel aan het Conservatorium in Groningen. Hij is cantor-organist van de Nicolaikerk in Appingedam, waar hij een prachtig Hinsz-orgel uit 1744 bespeelt. Daarnaast is hij dirigent van verschillende koren.

In 2013 begon Hensen beiaard te studeren aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Hij won in 2015 het Internationaal Beiaard-improvisatie in Den Bosch. Momenteel studeert hij voor de Masteropleiding Beiaard. Sinds 2016 is hij beiaardier van Winschoten en Veendam

Het concert is rustig en droog te beluisteren op de luisterplaats van de Nijkerkse Klokkenspelvereniging, Nieuwstraat 9 (achter het Tabakhuis). Liefhebbers en belangstellenden zijn daar zeer welkom