• Beiaardier Jan-Geert Heuvelman

    Heuvelman
  • Meideun concertserie 2016

    NijKV

De eerste Meideun van 2016

22-04-2016, 16:11 | Lezersnieuws |

Datum:

dinsdag 3 mei 2016, 19:00 tot 20:00

Locatie:

Nijkerk

De eerste Meideun van 2016

Al meer dan een eeuw wordt op de dinsdagavonden van mei de voorjaarssfeer in Nijkerk opgevrolijkt door carillonmuziek. Een traditie waarbij oorspronkelijk de stadsbeiaardier de voorjaarsklusjes opleukte met plezierige wijsjes.

Sinds 1984 gaat dat anders. Examenkandidaten van de Nederlandse beiaardopleidingen laten in mei horen wat ze kunnen, natuurlijk horen daar wel een paar voorjaarliedjes bij. Vaak is het hun eerste echte concert, of een van de eerste, die ze mogen geven. De meeste Nederlandse beiaardiers die momenteel een vaste beiaardbaan hebben, zijn op deze manier ooit hun carrière in Nijkerk begonnen! Ze hebben toen met de Nijkerkse beiaardcultuur kennis gemaakt en komen vaak regelmatig terug om een concert in de zomerserie te geven.

Kampioen Meideuner

Dit jaar zijn er maar liefst 5 dinsdagen in mei en dat betekent dus vijf meideunen. De eerste Meideun wordt op dinsdag 3 mei verzorgt door de enige beiaardier die hiermee een vijfde Meideun speelt: Jan-Geert Heuvelman, inmiddels beiaardier van Lochem. Zoals veel beiaardiers is hij ook een afgestudeerd organist. Hij vervult deze functie in de Noorderkerk in Rijssen. In Rijssen is hij ook koordirigent en verder heel actief in het muziekleven. Tenslotte is hij ook nog muziekleraar aan het Van Lodenstein College in Amersfoort.

Beiaard studeerde hij bij Frans Haagen aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Hij heeft al in veel beiaardplaatsen in Nederland geconcerteerd. In 2015 werd hij Master of Music in de beiaardkunst en behaalde meteen een tweede plaats bij het Internationale Beiaardconcours in Goes.

Op het programma staan een concert van Telemann, een vioolsonate van Bach, improvisaties over vier voorjaarsliedjes en een royale selectie uit de muziek van de film "Les Choristes". De details kunt u vinden op www.nijkv.nl.

Liefhebbers en belangstellenden zijn zeer welkom op de luisterplaats, Nieuwstraat 9 in Nijkerk. De meideun duurt van 19.00-20.00 uur.