• beiaardier Malgosia Fiebig

    eigen foto

Beiaardier Domtoren speelt in Nijkerk

18-07-2016, 13:00 | Lezersnieuws |

Datum:

donderdag 21 juli 2016, 20:00 tot 21:00

Locatie:

Nieuwstraat 9, Nijkerk
NijKV-luisterplaats - achter Tabakhuis

Da's pas integratie: in 1999 in Gdansk in Polen heb je nog nooit van een carillon gehoord en 12 jaar later heb je de beste beiaardjob van Nederland en speel je Sinterklaasliedjes op het Domcarillon...

Malgosia Fiebig maakte het mee: ze studeerde o.a. orgel in haar geboorteplaats, het Poolse Gdansk. Omdat er in 1999 een nieuw (Nederlands) carillon in de Catherinakerkstoren wordt geplaatst, komt de Nederlandse beiaardier Gert Oldenbeuving een korte beiaardcursus geven. Malgosia (spreek uit: Malgosja) is nieuwsgierig naar dit voor haar nieuwe medium en tekent in op de cursus en meteen begint haar beiaardcarrière. Ze wordt in hetzelfde jaar beiaardier van de beiaard van de Catharinakerk en twee jaar later van de stadhuisbeiaard. Ze gaat cursussen aan de Ned.

Beiaardschool in Amersfoort volgen, bij Bernard Winsemius en de toenmalig Dombeiaardier Arie Abbenes. In 2004 vestigt ze zich definitief in Nederland "voor de liefde èn mijn carrière", zoals ze zegt. Ze gaat hard aan de slag met de beiaardstudie en stopt met de orgelstudie. Ze wint tussen 2002 en 2008 drie 1e prijzen bij internationale beiaardwedstrijden en een eervolle 3e plaats bij de prestigieuze Koningin Fabiola Wedstrijd. In 2007 studeert ze af als Master of Music bij Frans Haagen en Henk Verhoef. Beiaardier van de Stevenstoren in Nijmegen wordt in 2011 haar eerste vaste job en na een zware competitie beiaardier van Utrecht, waar ze de beiaarden van de Domtoren en de Klaaskerk bespeelt en ook die van Vleuten. Zo is haar werkweek goed gevuld. Beiaardconcerten geeft ze dan al jaren, maar landelijke bekendheid krijgt ze als ze snel reageert op het overlijden van David Bowie en Prince en meteen hun toppers op de Dombeiaard speelt. Met songs van André Hazes en bijvoorbeeld de Beatles is ze ook regelmatig te horen. Ook Sinterklaasliedjes en andere typisch Nederlandse mopjes ontbreken niet op haar repertoire.

Programma

Het programma van Malgosia Fiebig voor het 4e beiaardconcert is van een heel andere orde:

Drie Sonata's uit de Mysterien-des-Rosenkranzes voor viool en basso continuo van Von Biber. Verfijnde muziek voor liefhebbers om van te smullen. Voor een veel breder publiek is de 11e pianosonate, die van de Turkse Mars, van Mozart een muzikaal pareltje.

Het concert is rustig en droog te beluisteren op de NKV-luisterplaats, bij het Tabakhuis, Nieuwstraat 9 en duurt van 20.00-21.00 uur.

Dit concert wordt financieel mogelijk gemaakt door Damen Dredging Equipment, Edisonstraat 32 te Nijkerk.