• Matthias Havinga

    Sarah Wijzenbeek
  • Het orgel van de Grote Kerk

    Matthias van Bloemendaal

Amsterdamse toporganist speelt in Nijkerk

08-06-2017, 15:31 | Lezersnieuws |

Datum:

dinsdag 20 juni 2017, 20:00 tot 21:15

Locatie:

Holkerstraat 1, Nijkerk
Grote Kerk
Nijkerk

Op dinsdagavond 20 juni verzorgt organist Matthias Havinga een concert op het historische Van Deventer-orgel in de Grote Kerk van Nijkerk. Havinga is al enige jaren een rijzende ster onder de bekende organisten van Nederland en behoort zonder twijfel tot de internationale top.

Havinga studeerde glansrijk af in orgel en piano aan het Conservatorium van Amsterdam. Inmiddels is hij benoemd tot hoofdvakdocent orgel aan hetzelfde conservatorium. Hij is wereldwijd actief als concertorganist, speelde samen met gerenommeerde koren en orkesten en zijn orgel-cd's werden door pers en publiek lovend ontvangen. Hij is titulair organist van het Bätz-orgel in de Ronde Lutherse Kerk in Amsterdam en kerkelijk organist van de Oude Kerk in dezelfde plaats.

In Nijkerk opent en sluit Havinga zijn concert met werken van Johann Sebastian Bach. Het concert begint met enkele feestelijke koraalbewerkingen van deze Duitse grootmeester. Daarna volgt muziek uit de 19e eeuw: onder meer de majestueuze en dramatische Derde Orgelsonate van Felix Mendelssohn-Bartholdy. Dan speelt Havinga enkele psalmbewerkingen van zijn leermeester Jacques van Oortmerssen. Tot slot weer Bach: eerst een ingetogen koraal en dan de uitbundige, feestelijke Toccata in F: een spectaculair slot van een meeslepend programma. Het volledige programma is te vinden op www.orgelnijkerk.nl.

Het concert begint om 20.00 uur. De toegang is gratis, maar er wordt gecollecteerd bij de uitgang. Na afloop is er koffie en thee en kunnen de bezoekers en de organist elkaar ontmoeten en napraten.