Wielen

Voor hardlopers staan er in Nijkerk aardig wat evenementen op de jaarplanning. Dat begint in januari al met de Snertloop. In maart volgt dan de Veluwepoortloop, in april de Halve van Nijkerk. Kids mogen bijna overal meedoen, maar hebben sinds dit jaar ook hun eigen 2BFit Kidsrun, Hoevelaken rent op de Dorpsdag en na de zomer staan de Hulckesteijnloop, Arkervaartloop (afgelopen zaterdag) en Koude Polderloop op de planning. Ja, hardlopers komen in en om onze stad wel aan hun trekken.

 

Sporten waarin Nederlanders succesvol zijn, hebben ook vaak een grote aantrekkingskracht. Met de wielersuccessen van Tom, Anna, Bauke, Dylan en Annemiek vers in het geheugen zijn er vast veel jongens en meisjes die nu (heel hard) willen fietsen. Net als veel volwassenen trouwens. Ik heb het me - als leek op wielergebied - wel eens eerder afgevraagd, maar na deze zomer popt de vraag vaker bij me op: waarom heeft Nijkerk geen eigen wielerronde?

De funklasse in de wielerwereld is in opkomst, heb ik me laten vertellen, maar op de website van de KNWU kom ik in die klasse met name evenementen tegen in Noord-Brabant, Zuid-Holland en de Bollenstreek. En Nunspeet. Er zijn in Nijkerk genoeg wielerliefhebbers. Toerfietsclub VOEK heeft maar liefst 525 leden. Die wielrenners, mountainbikers en recreanten fietsen samen waarschijnlijk meer dan honderdduizend kilometer bij elkaar tijdens trainingen en toertochten. Hebben zij geen behoefte aan een mooi wielerevenement? Misschien niet, maar ik gooi toch eens een balletje op. Wie weet gaat het rollen.

Als liefhebber van loopevenementen gun ik recreatieve wielrenners ook het plezier van zo'n entourage. In de loopsport hoef je niet perse als eerste te finishen om een overwinning te boeken. Je wint ook als je voor het eerst een nieuwe afstand uitloopt zonder te stoppen of als je een persoonlijk record verbreekt. In wielerrondes speelt het wedstrijdelement een grotere rol, maar stel je voor: wielrennen met de mooiste toren van Nederland in je vizier. Een succesvolle achtervolging op je demarrerende stadsgenoten. Enthousiaste fans langs de route die je bemoedigend toejuichen.

Bij de stralende Arkervaartloop kwam zaterdag de top van de Paralympische wheelers in actie. In een speciale racerolstoel legden de wheelers 10 kilometer langs de Arkervaart af. Ik kon niet aanwezig zijn, maar afgaande op de berichtgeving was het een waardevolle toevoeging. En daarom geef ik iets mee om over na te denken nu het wielerseizoen stilligt: Nijkerk is klaar voor (top)sport op wielen.

 

Nelleke den Besten.