Voor spek en bonen

Ruim voordat ze 18 jaar was mocht mijn studievriendin Linda al stemmen. Haar vader liet haar namelijk zijn keuze bepalen. Ineens had zij als 12-jarige een goede reden om de krant helemaal te spellen op zoek naar informatie. Het werd Groen Links. Voor de dieren. Een prima argument, vond haar vader, die zoals beloofd haar keuze volgde. Vorig jaar bij de Tweede Kamerverkiezingen volgde Linda haar vaders voorbeeld en stemde ze samen met de klas van haar dochter.

 

Jeugd en politiek; het is niet altijd een geslaagde combinatie. Tenminste, daar leek het op toen jongeren donderdag op het Plein in Nijkerk debatteerden met lokale politici, in de verkiezingsbus van Omroep Gelderland. Onder leiding van Ely spraken de deelnemers onder meer over jongerenontmoetingsplekken en -huisvesting. Wat bleek? Jongeren vinden politiek maar saai en volgens hen gebruiken politici onnodig moeilijke woorden.

 

Over de stelling 'Er moet een Jeugdraad komen in Nijkerk', waar leerlingen van het Corlaer College samen met hun docent Peter over spraken, waren zij het snel eens. Sanne, Rianne, Sil en Josianne waren daar wel voor te porren: ,,Ja, dat is wel handig, want ouderen denken anders dan jongeren." Matthias Blankesteijn, jongste kandidaat op de CDA-kieslijst, vond een adviesraad een goed idee. Diana Palm (CU-SGP) vroeg zich hardop af hoe je ervoor waakt dat zo'n adviesraad een trucje wordt, waarbij jongeren in de ene kamer ergens over praten, terwijl de 'grote' raad in een andere kamer (anders) beslist.

 

Ik luisterde naar het debat en dacht: eigenlijk doen jongeren niet echt mee. Natuurlijk, je kunt hen uitnodigen voor de dialoog Samen aan Zet. Je kunt hen vragen lid te worden van (de jongerentak van) je partij. Je kunt hen regelmatig opzoeken om in gesprek te gaan en je kunt zelfs een speciale jeugdraad instellen die debatteert over issues die er voor de jeugd toe doen. Maar uiteindelijk hebben zij geen mandaat. En geen stemrecht. Ben je jonger dan 18, dan kun je je eigen vertegenwoordigers niet kiezen. Tenzij...

 

De opkomstpercentages bij gemeenteraadsverkiezingen zijn doorgaans niet heel hoog. In 2014 ging in de gemeente Nijkerk 57,64% van de stemgerechtigden naar de stembus. Dat betekent dat zo'n 13.000 mensen hun stem verloren lieten gaan. Als mensen die hun stem niet gebruiken nu eens het voorbeeld van de vader van mijn studievriendin volgen en een jongere vragen zich in de politiek te verdiepen en een keuze voor hen te maken voor 21 maart. Dan doet de jeugd in Nijkerk niet meer 'voor spek en bonen' mee. Ideetje?

 

Nelleke den Besten