• BDUmedia

Viraal

Laat ik vooropstellen dat ik het prima vind dat de school van mijn dochtertje vorige week woensdag dicht was in verband met de staking in het basisonderwijs. Ik heb enorm veel bewondering voor leerkrachten. Petje af voor de juf (of meester) die in de georganiseerde chaos die kleuterklas heet haar hoofd koel houdt en de rust bewaart. Voor de meester (of juf) die met de kinderen in zijn groep resultaten boekt waar menig topmanager een puntje aan kan zuigen. Voor de leerkracht die na een schooldag met de kinderen – waarop hij soms slechts een kwartier voor zichzelf heeft – nog doorgaat met intake- en voortgangsgesprekken, huisbezoeken, vergaderingen en tal van activiteiten die er gewoon bij zijn gaan horen, maar helemaal niet zo gewoon zijn. Die ondanks deze optelsom aan taken en verantwoordelijkheden ergens in zijn hoofd nog ruimte vindt voor de creativiteit om inspirerende lessen voor te bereiden en extra activiteiten te organiseren. Die zich nauwelijks ziek durft te melden, omdat de vijver aan vervangers te snel is leeggevist. Diepe buiging dus voor alle leerkrachten in het basisonderwijs, ik steun hen van harte in hun strijd om minder werkdruk en een eerlijker loon. Zelfs als dat betekent dat zij voor de derde keer dit schooljaar een dag staken.

Wel begin ik te twijfelen of staken en het bijwonen van de bijbehorende manifestatie de meest effectieve middelen zijn. Er zijn scholen die bij ouders niet meer aan durven te komen met weer een nieuwe stakingsdag. Dat typeert hun plichtsbesef en illustreert volgens mij dat geld niet hun primaire drijfveer is om te zijn wat ze zijn: superhelden.

Ook in Nijkerk kozen diverse scholen voor een andere insteek. De Oranje Nassauschool organiseerde een waterfestijn ('het water staat ons aan de lippen') en de Koningslinde nam een heuse videoclip op bij een lied van meester David. Over superhelden. Het kan tricky zijn om kinderen voor je politieke karretje te spannen, maar in dit geval zingt de meester zelf en acteren de leerlingen alleen. En dat is natuurlijk een supervette lesdag. ,,Als de nood het hoogst is, sta ik voor je klaar. Als de nood het hoogst is, maak ik alles waar. Niemand kan me tegenhouden, ik ken geen gevaar. Een superheld met klasse, als je roept ben ik daar", klinkt het actielied, dat op het moment van schrijven 2.629 keer bekeken is op YouTube-kanaal D-vide. Creatieve manier om je punt te maken, maar het zet pas echt zoden aan de dijk als de clip viraal gaat en wordt opgepikt door landelijke media. Zullen we – voor alle superhelden – helpen dat alsnog voor elkaar te krijgen?

Nelleke den Besten.