Verzustering...

,,Vooral columnisten hebben er een handje van om alles negatief te benaderen en kritiek te spuien. Positieve dingen willen ze niet zien, goed nieuws is geen nieuws. Wat een vak, altijd maar lopen zeuren en nooit een 'goed nieuws show' of iets van dien aard." De vrouw, een grijze positivo van in de tachtig, zat duidelijk op haar praatstoel. Ze had niks met gezeur en de in haar ogen negatieve berichtgeving van de schrijvende pers. Ze was meer van het 'Hallelujah praise the lord' principe en gaf schrijvende boodschappers graag de schuld van alle mondiale ellende. Een blije tante die het helemaal niet kan waarderen als dat iele VVD-wethoudertje Klein weer eens op de hak wordt genomen of andere wethouders of raadsleden met een kritische pen worden benaderd. 'Nergens voor nodig, die dames en heren doen hun best. Satire? Nooit van gehoord. Wat is dat?'

Natuurlijk doen die dames en heren hun best. K3 zit al langer dan een jaar in het Niekarkse college. Wie had dat durven voorspellen? Powervrouwen Patries en Nadya A-A zien we als een Siamese tweeling op recepties en andere activiteiten van sportverenigingen en welzijnsinstellingen. Ze tonen letterlijk en figuurlijk hun brede interesse. Dat hebben we in Niekark wel anders meegemaakt met wethouders. Lokale politiek, goed beschouwd een aandoenlijke soap. Zeker als we de moeite nemen de maandelijkse raadsvergaderingen eens live te bekijken. Daar kan geen Netflix serie tegenop. Maar niet heus.

Afgelopen maandag werd in de Engelse Straat bij Kade 10 de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van de gemeente Niekark gehouden. Het was een drukte van belang. Als op een koopavond de winkelstraten in onze stad zo vol zouden zijn dan waren we spekkoper in Niekark. Het leek de Kalverstraat wel. De receptie werd gecombineerd met de huldiging van sportkampioenen. Nadya A-A presenteerde deze huldiging als een volleerde replica van Dione de Graaff van Studio Sport. Volgens haar een prima gelegenheid om tijdens deze receptie Niekarkse kampioenen te huldigen, immers, sport verbroedert en 'verzustert'.

Daarvoor had burgemeester Renkema zijn nieuwjaarsspeech uitgesproken. Zijn aankondiging om het kort te houden deed hij gestand. Hij besloot met het benoemen van alle zegeningen die Niekark het afgelopen jaar ten deel waren gevallen. Dat waren er nogal wat. Van 'samen aan zet' tot het gereedkomen van aansprekende bouwprojecten als bijvoorbeeld het Baken en zelfs de voorgenomen bouw van het nieuwe zwembad werd door hem, met hier en daar een besmuikt lachje in het publiek, als een zegening gepresenteerd. De nieuwe tunnel op de Amersfoortse weg mocht natuurlijk, terecht, niet ontbreken en zo wist hij een positief verhaal te houden.

Een paar meter van mij af stond ze, de grijze positivo van in de tachtig. Ze kon het niet laten naar me toe te lopen. 'Kijk, zo kan het ook Cactus, gewoon een positief verhaal houden in plaats van bijna wekelijks zure en satirische stukjes te produceren. Neem maar eens een voorbeeld aan onze eerste burger'. Ik gaf haar natuurlijk helemaal gelijk. Ik was immers op een bijeenkomst van goede voornemens......

Cactus.