Uit eten...

Niks voor een columnist, maar in 2016 schrijf ik niet meer over zwembaden. Over Bad Bloemendal noch over het nieuw te bouwen zwembad. Ben het zat, dat geneuzel over een verwarmde bak water. Niekarkers hebben mogelijkheden genoeg hun zwemplezier elders te vinden. Putten heeft een zwemparadijs, in Amersfoort wordt een uniek bad gerealiseerd, recreatiegebied Zeumeren is vlakbij en aan het Veluwemeer, Strandhuys Nijkerk en Afslag Tien bij Nulde, worden steeds meer stranden verfraaid voor de badgasten. Nee, de Niekarkse zwembadproblematiek, en vooral de apathische, arrogante en onverantwoorde manier waarop de gemeenteraad met dit dossier omgaat, passé.

Als ooit duidelijk is geworden dat de gemeenteraad lak heeft aan 'het volk' en dat projecten als 'samen aan zet' dekmantels zijn die de Niekarkers moeten doen geloven dat hun mening er toe doet, dan is dat bij de zwembadproblematiek boven water gekomen. Dat de totale kosten van het nieuwe zwembad stijgen van 9.150.000 euro naar 9.450.000 euro, ach, het zal wel. Als je het heel snel uitspreekt is het niks. Dat je met zo'n bedrag een aantal kunstgrasvoetbalvelden binnen de gemeente veilig kunt maken, projecten in de binnenstad kan financieren of de Mooiste Toren van Nederland er mee verlichten, ach, daar moet een columnist niet over zeuren. Valt niet uit te uitleggen aan ons stervelingen, burgers van Niekark, columnisten voorop. Zodra er een tegenvaller van drie ton voor het nieuwe zwembad opdoemt is er plots een meevaller in de grondkosten van vier ton.

Toeval bestaat niet of is toeval logisch? Creatief boekhouden noemen we dat. Zouden raadsleden hier naar gaan vragen? Dat kunnen we wel schudden. Onze volksvertegenwoordigers zitten al lang met hun gedachten bij het Kerstreces, de gevulde kalkoenen, wintersportvakanties en de jaarwisseling. Drie ton extra voor het nieuwe zwembad? Ach, op zo'n groot bedrag maakt dat toch niet uit, wel dan? Daarom heb ik geen zin meer om mij druk te maken over tegenvallers van een paar ton. Dat hiermee de OZB verder verlaagd zou kunnen worden in plaats van het in het water te smijten, nee Cactus, zo moet je niet redeneren. Zie je verkeerd.

Een heel jaar elke week een column schrijven is mij niet in de koude kleren gaan zitten. Zo is 't krek. Ik trek het niet meer, ben de weg kwijt, kan niet meer feilloos observeren, zie alles net verkeerd..... Wat ik ga doen? Lekker uit eten bij De Salentein, een copieus diner met de mooiste wijnen. En de rekening? Die gaat naar Kolkstraat 27 te Nijkerk. Er is vast nog wel een meevaller in de grondkosten te verzinnen. En bovendien weet ik zeker dat heel politiek Niekark mij, de comfortabele luis in hun pels die hen wakker houdt, zo'n gastronomisch uitje, na bijna twintig jaar schrijverij, van harte gunt......

Cactus.