Tradities

In het voorwoord van de special 'Oud & Nieuw', die de gemeente vorige week in De Stad Nijkerk publiceerde, schrijft burgemeester Renkema: "Oud & nieuw vieren we meestal met oliebollen en vuurwerk erbij. Vuurwerk, vreugdevuren en carbid schieten zijn onderdelen die horen bij een traditionele jaarwisseling. Tradities zijn er om in ere te houden. Veel plezier daarbij, maar blijf voorzichtig!" Nijkerk wil een feestelijke jaarwisseling en zet daarom in op veilig gebruik van vuurwerk. In onze stad geen vuurwerkvrije zones, wel spelregels voor vuurwerk, vreugdevuren en carbid schieten.

 

De door onze burgervader aangehaalde tradities zijn in de decembermaand allebei veelvuldig onderwerp van gesprek geweest in Nederland. Bij de oliebollen lag niet de traditionele lekkernij of het eten daarvan onder vuur, maar waren het de testmeesters van het Algemeen Dagblad die het moesten ontgelden. Oliebollenbakkers pikken niet langer hoe hun baksels worden weggezet in de jaarlijkse Oliebollentest van het AD. En omdat over smaak te twisten valt, zou ik zeggen: ga overal in Nijkerk lekker proeven en oordeel zelf.

 

Vuurwerk is een ander verhaal. Daar is 'zelf doen' juist onderwerp van de discussie die een traditie op zich begint te worden. Moet er een verbod komen op consumentenvuurwerk? Begin december concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen de jaarwisseling veiliger kan maken. Ik geef zelf geen geld uit aan vuurwerk, maar geniet wel mee van het fortuin dat andere inwoners in de nieuwjaarsnacht de lucht inschieten. De duizend bommen en granaten die ver voor de jaarwisseling al klinken, kunnen me gestolen worden. Maar ik vraag me af of je die keiharde knallen uitbant als je het legale knalvuurwerk verbiedt. En hoe zit het met carbid schieten, als knallen straks misschien niet meer mag? Carbid schieten blijkt niet onder het Vuurwerkbesluit te vallen, maar onder de Algemene Plaatselijke Verordening. In Nijkerk mag het, mits je aan de spelregels voldoet. Gelukkig maar, want het Carbidteam Nijkerkerveen maakt er elk jaar een grootser knalfeest van. Dit jaar overigens al op 30 december, om een dag later rekening te houden met de zondagsrust.

 

Hoewel ik niet perse voorstander ben van het zonder meer in ere houden van tradities, kan ik me wel vinden in de insteek die Nijkerk kiest. Hameren op de spelregels, handhaven bij gevaarlijk gedrag, maar inwoners het plezier van vuurwerk, vreugdevuren en carbid niet op voorhand ontnemen. Op een veilige jaarwisseling en een mooi en goed 2018!

 

Nelleke den Besten.