Statiegeldalliantie

Nijkerk sluit zich aan bij de Statiegeldalliantie. De gemeenteraad stemde donderdag unaniem in met dat voorstel van PRO21. De alliantiepartners (meer dan honderd Nederlandse en Vlaamse organisaties, verenigingen, lokale overheden en bedrijven) willen statiegeld op alle plastic drankflessen en blikjes, want 'Statiegeld zorgt voor minder zwerfafval, minder dierenleed, minder opruimkosten en betere recycling van waardevolle materialen'.

Tijdens mijn hardlooptraining vrijdagmorgen besloot ik eens te tellen hoe groot het probleem in Nijkerk eigenlijk is. Langs enkele kilometers Barneveldseweg telde ik 175 blikjes en 69 flesjes in de berm. Een flinke oogst. Of nou ja, oogst, ik het het zwerfvuil niet meegenomen. Het loopt nu eenmaal niet zo lekker met een kliko achter je aan. Had ik wel met zo'n bak rondgehobbeld, dan had ik 'm tot de rand toe kunnen vullen. Want behalve blikjes en flesjes lagen er ook plastic zakjes, drankkartons, sigarettenpakjes, een schoen, een handschoen, een paar ballen, heel veel snoeppapiertjes, papieren koffiebekers en meer. Welkom in de (fast)foodvalley! Opvallend vond ik dat de meeste blikjes op mijn heenweg (rechts langs de Barneveldseweg als je in de richting Nijkerk-Barneveld loopt, fietst of rijdt) lege bierblikjes waren. Ik mag hopen dat dat de BVO'tjes (voor niet-ingewijden: Biertjes Voor Onderweg) van bijrijders waren, anders hebben we ook nog te dealen met een heel ander probleem. Hoe dan ook, in Nijkerk ligt meer dan genoeg zwerfvuil.

 

In de zomer van 2004 deed ik vakantiewerk voor de Animatie Compagnie. Eén van onze opdrachtgevers was Nederland Schoon. We kregen de uitdagende opdracht mensen op het strand op subtiele wijze bewust te maken van het zwerfvuil dat daar lag. Zonder kabaal. Van elk stuk papier dat we vonden, maakten we een schatkaart. Met radslagen, koprollen en andere opvallende bewegingen vonden we onze weg naar de schat: een prullenbak. En dan hadden we nog Propje, een teamlid verkleed in een met afval behangen Pinopak, die we vingen en bovenop een afvalbak gevangen zetten. Een sympathieke actie. Net als de schoonmaakactie van wethouder Patricia van Loozen, die onlangs met scholieren van het Corlaer College de wijk in ging om zwerfvuil op te ruimen. Misschien draagt dat soort initiatieven een klein steentje bij aan bewustwording.

Maar de cijfers liegen niet. Echt effectief zijn deze acties niet. En daarom juich ik het initiatief om toe te treden tot de Statiegeldalliantie toe. Als het statiegeld is ingevoerd zal ik de blikjes en flesjes langs mijn route nog eens tellen.

 

Nelleke den Besten.