• pubble

    foto

Slotpleidooi

Vandaag is een feestje! We mogen naar de stembus om onze lokale volksvertegenwoordigers te kiezen. En hoewel stemmen een recht is en geen plicht, wil ik een laatste oproep doen aan iedereen vooral je stemrecht te gebruiken. Want het lijkt vanzelfsprekend in een land te wonen waar je de vrijheid hebt je eigen vertegenwoordigers te kiezen. Maar dat is het niet. Dus vier je vrijheid en stem!

Weet je niet wat je moet kiezen? Je kunt de partijprogramma's induiken, maar er is dit jaar ook een Stemwijzer (www.nijkerk.stemwijzer.nl) die je aan de hand van 25 stellingen helpt bij je keuze. In een toelichting bij de stellingen vertellen de vijf partijen je precies hoe zij erover denken. Zo ben je heel snel op de hoogte. En als dat niet genoeg is, heeft het AD er ook één: www.gemeentekieswijzer.nl/nijkerk (23 stellingen). Op StadNijkerk.nl vind je ook veel informatie onder 'Verkiezingen' en als je dan nog tijd over hebt kun je het lijsttrekkersdebat - waarvan je links van deze column een samenvatting leest - online terugkijken. Of ga lekker doen wat je van plan was in de gemeente, want bij lokale verkiezingen kun je de kandidaten zomaar 'in het wild' tegenkomen.

Geen tijd om te stemmen? Dat kan bijna niet. Binnen een paar minuten kun jij je stem laten gelden. In veel gevallen kan het bij het naar school brengen of halen van je kinderen (hoewel je daarvoor bij het verschijnen van deze column waarschijnlijk te laat bent) en voor het eerst is er dit jaar ook een stembureau op het station in Nijkerk. Kortom, de gemeente doet er alles aan om het kiezers zo makkelijk mogelijk te maken.

Politici luisteren toch niet? Tsja, dat is altijd een makkelijk excuus. De gemeente Nijkerk wordt geroemd om haar pogingen tot democratische vernieuwing (Samen aan zet). Alle politieke partijen willen hier een vervolg aan geven. Natuurlijk kan het zijn dat deze beweging jou (nog) niet bereikt heeft. Dat je geen gesprekspartner bent in die dialoog. En misschien heb je daar ook geen behoefte aan. Maar als jij je stem verloren laat gaan, weet je zéker dat die niet gehoord wordt.

Eén stem maakt geen verschil? Als je de enige bent die dat denkt, heb je gelijk. Maar er zijn veel meer inwoners die er zo over denken. In 2014 maakten zo'n 13.000 mensen géén gebruik van hun stem. Als je bedenkt dat er 27 zetels te verdelen zijn, had die groep mensen voor zeker 10 stoelen in de raadszaal een heuse stoelendans kunnen veroorzaken. Dus, wat wordt het: ga jij de boel dit jaar een beetje opschudden? De stembussen zijn open tot 21:00 uur. Go, go, go!

Nelleke den Besten.