Raadjetoe

Met het verlenen van een vergunning voor een festival op het inmiddels volkomen desolate buitenterrein van wat ooit een prachtige zwembadvoorziening was, Bad Bloemendal, eentje waar Niekark trots op mocht zijn, schoffeert ons gemeentebestuur alle inwoners. Met meer dan een week het mooiste zwemweer zag je de Niekarkers overal naar een buitenbad voor hun kroost zoeken. Putten, Strand Nijkerk, Zeumeren, Nulde, Camping Overbosch, Noordwijk, overal kwam je ze tegen. In de tuinen werden kostbaar drinkwater slurpende zwembaden gevuld om kinderen op een paar vierkante meter te laten zwemmen en spelen. Een ambitieuze gemeente van meer dan 40.000 inwoners, wat een armoe, terug in de tijd. En wel zonder pardon de gemeentelijke belasting in 2018 met 2,5% verhogen. In 2017 gingen die belastingen met veel tromgeroffel nog met 1% omlaag, ja, u leest het goed, 1%, oftewel 3 euro per inwoner. Een patatje oorlog met curry zeg maar.

Dat festival genaamd Ratjetoe zal begin augustus twee dagen duren en is in principe bedoeld voor de jeugd van Niekark. Leuk? Of laat ons niet lachen? Nou, vanuit het hele land zullen doorgewinterde festivalgangers naar Niekark komen. Dat wordt echt geen exclusief Niekarks feestje. Het gaat keihard om de euro's, een commercieel gebeuren op een terrein dat nog niet zo lang geleden een maatschappelijke functie had......

De raad en het college hebben zich hiermee wel gelijk een mooie en vooral toepasselijke naam verschaft: raadjetoe. Want dat is het. Een raadjetoe. We doen maar wat en bestuurlijk doen we vooral onze eigen zin in Niekark. Samen aan zet? Het lachertje van de eeuw. Als het er op aankomt zullen raad en college niets loslaten. Zo zitten politici niet in elkaar. Die vertrouwen elkaar niet eens, laat staan de burger. En dat 'niet loslaten' zal gebeuren onder de noemer 'geen geld, geen budget voor.....'. Onthoud mijn woorden. Samen aan zet levert ons wellicht een Food Production Center op. Een wat? Ga de doorsnee Niekarker maar eens uitleggen wat dat inhoudt. Een duurbetaalde kwartiermaker is al aangetrokken, daar gaan onze belastingcenten.

Met het centrum wil Nijkerk zich een duidelijke positie verwerven binnen de regio Food Valley. Allemaal gelul van een dronken aardbei. Zo worden de Niekarkers met een kluitje in het riet gestuurd. Ben ik te hard voor de dames en heren politici? Let op mijn woorden, ooit zult u deze column nog eens tevoorschijn halen en zeggen, inderdaad, een raadjetoe, dat is het, die Cactus was nog mild.

Cactus.