Melk

Boerenmaandag 2017 is vast en zeker een geslaagd evenement geweest. De dag waarop in Niekark, hik, het alcoholmatigingsbeleid extra, hik, hik, in de schijnwerpers wordt gezet. Niekark is deze maandag de exponent van FrisValley, het alcoholmatigingsproject in Regio Foodvalley. Jongeren worden gewezen op de gevaren van te vroeg, te veel en te vaak alcoholgebruik. Deelnemende gemeenten zijn Barneveld, Ede, Nijkerk, Rhenen, Renswoude, Scherpenzeel, Veenendaal, Wageningen en Woudenberg. Natuurlijk kan zo'n project alleen mogelijk worden gemaakt door een subsidie. De provincie Gelderland betaalt.

Op Boerenmaandag drinkt iedereen, onze jeugd voorop, geheel in overeenstemming met het agrarische karakter van de dag, volle melk, karnemelk, drinkyoghurt en andere gezonde dranken, liefst rechtstreeks van de koe. Uit de tap van de Niekarkse horeca-ondernemers komt deze dag Melk de Witte Motor. Ik geef toe, het is even wennen, in plaats van goudgele rakkers natuurlijke witte zuivel van Niekarkse koebeesten die grazend en herkauwend in de weilanden in en rond onze gemeente het botergeile gras in een alcoholvrije godendrank hebben getransformeerd. FrisValley is voor één dag MilkValley...

Zelfs zwarte koffie is taboe. Een vleugje romige melk met een vel is deze dag een verplicht onderdeel van het bakkie zwarte pleur. Net als vroeger. Melk is goed voor elk.

Het nummer 'Geen bier maar karnemelk', gezongen door Ir. Evert van der Pik en in 1975 een hit in Sjef van Oekels Discohoek, wordt door de Niekarkse toppers van Ritn Ditn nieuw leven ingeblazen. Wouter Bakker zweept het publiek op het Plein op als hij zijn versie van 'Geen bier maar Karnemelk', ten gehore brengt. De laatste der SRV-Mohikanen, Ulbo van der Horst, deelt voor deze gelegenheid vanuit zijn rijdende supermarkt gratis karnemelk uit. Nog nooit was het zo'n gezellige boel in MilkValley... Het Plein kleurt wit...

Wat willen we ook in een gemeente waar in vroeger dagen de melkfabrieken VVM en De Volharding zo'n belangrijke rol speelden in het dagelijkse leven van de Niekarker. Op de lagere scholen werd verplicht schoolmelk gedronken. Iedere ochtend werden de kratten met de doppen van zilverpapier aangevoerd en moesten de leerlingen een halve liter geestrijk vocht van de koe tot zich nemen.

Op het Plein zien we de Puttense Boerendansers hun klompendansjes uitvoeren. Hun geheim? Drie glazen melk per dag, het kan haast niet anders.

Het Niekarkse college, met gemeentesecretaris Gert van Beek als een pseudo-Hekking in hun onmiddellijke nabijheid, geeft het goede voorbeeld door kordaat pakken vol melk achterover te slaan. Marly Klein worstelt zich door een halve liter gesteriliseerde magere geitenmelk heen alsof het om een pak gechloord zwembadwater gaat, Nadya A-A en Patricia van Loozen daarentegen lusten er wel pap van en klotsen zonder moeite als representanten van bestuurlijk Hollands Welvaren een liter van de Witte Motor weg.

Boerenmaandag 2017, een unieke alcoholvrije dag in onze stad van melk en honing...

Cactus.