Levenslang

De gemoederen in Niekark hielden zich de afgelopen weken vooral bezig rond de lafhartige overval op een bekend bejaard echtpaar op de Hoefslag. Wat is dat voor tuig dat zich verlaagd tot een dergelijk normloos misdrijf? Een misdrijf dat mensen niet alleen van dierbare spullen met een enorme emotionele waarde beroofd maar dat hen ook voor de rest van hun leven angst in zal boezemen. Zullen ze ooit gepakt worden? Twee mannen waarvan het signalement luidt: ,,Het gaat om twee licht getinte mannen. Één van de twee heeft donker haar en draagt donkere kleding. De andere heeft blond haar en droeg een trainingspak tijdens de overval. Beide mannen zijn van Oost-Europese komaf."

Nou, ga er maar aanstaan. Daar kunnen we alle kanten mee op. Het zou wel een hele grote tref zijn als ze ooit gepakt gaan worden. Mannen op een fiets, eentje met donker haar en eentje met blond haar. Meer smaken hebben we bijna niet op de wereld. Draagt er ook nog eentje een trainingspak. Adidas, Puma, Quick, Nike misschien? Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Zoeken naar een speld in een hooiberg. Hopelijk hebben ze ergens een foutje gemaakt, de perfecte misdaad bestaat immers niet. Dieven en overvallers laten altijd wel ergens een steekje vallen. Komen ze uit Niekark? Uit de randstad wellicht? Of zijn de lafaards al weer 'veilig' de grens over? Harteloze lieden. Beter gezegd: schoften van het ergste soort. Lui waarvan je zou hopen dat ze aan een volkstribunaal overgeleverd zouden worden. Maar het is meer waarschijnlijk dat ze in onze rechtsstaat, als ze ooit al gepakt worden, een eersterangs behandeling zullen krijgen. Zo is het nu eenmaal geregeld in ons land. Ik hoor het de rechtsgeleerden en advocaten al zeggen. Binnen de kortste keren zijn ze weer op vrije voeten. In hun jeugd getraumatiseerde stakkers die we niet nog meer moeten straffen maar waar we juist hulpverleners op moeten zetten. Deze gewetenloze overvallers kunnen het namelijk niet helpen dat ze gedwongen worden tot het plegen van dit soort wandaden, het is de maatschappij, wij met z'n allen dus, die hen tot dit soort delicten brengt. We moeten medelijden met ze hebben, ze weer op het rechte pad brengen. Zij, twee brute overvallers, zijn eigenlijk de echte slachtoffers. Met hen moeten we primair te doen hebben.

Zo zal het gaan. Als ze worden gepakt zal de hele advocatuur ze met liefde omringen.

En de echte slachtoffers? Een nietsvermoedend echtpaar van in de zeventig, zich van geen kwaad bewust, beroofd van spullen met een niet te duiden en diepe emotionele waarde, die hebben, zonder uitspraak van een rechter, levenslang.

LEVENSLANG!

De wereld op z'n kop.

En niet zo'n beetje ook......

Cactus.