• Fabian Boot

Koningsdag 2019

Koningsdag Hoevelaken is gelukkig weer helemaal terug. Verleden jaar was het kantje boord, maar Hartje Hoevelaken sprong bij en de versie van 2018 ging in sterk afgeslankte vorm door. Het bestuur is weer op oorlogssterkte door de komst van Astrid Bakker-Zierikzee voorzitter, Mignon Geerdink secretaris en Sonny de Jong, penningmeester a.i. en de bestaande bemensing van Coos, Boudewijn, Angie, Jessyca en Arno.

In de weer huis-aan-huis verspreide 'Oranje Special Hoevelaken' werd het programma kleurig gepresenteerd, een fraaie productie in samenwerking met DrukDrukDrukker. Als opening was een oude traditie van stal gehaald, namelijk 'Hoevelaken Wekt' waarbij de kinderen, meestal hun ouders, blikken achter de fiets binden en vanaf 08.00 uur door de straten fietsen en zodoende iedereen wakker maken. Zelf was ik al om 07.00 uur gewekt, omdat iemand een spontane luilakactie inzette en met zijn brommer zonder uitlaat door de buurt racete. De blikken heb ik niet gehoord. Nu is onze buurt van Doorniksland en Veenlanden aardig vergrijst en wonen er nauwelijks nog kleine kinderen. Zelf val ik ook in die grijze doelgroep, dus met een gerust hart startte ik Koningsdag met een gratis bekertje koffie en een vierkante tompouce. Heerlijk hoor.

Gelijk even een verkenningsronde gelopen. Wat direct opviel was het grote podium dat dwars op de Westerdorpsstraat stond, 'een voltreffer' schreef Sigmund Beitler op Facebook. Op een groot scherm kon iedereen Koningsdag in Amersfoort volgen, dus daarvoor hoefde je niet naar de Keistad. Een echt nieuwe activiteit waren de demonstraties van verenigingen en organisaties. The Iron Gym had de primeur met een kickboksdemonstratie met kids van zo'n zes jaar. Ik vond het prachtig om te zien hoe fanatiek deze jongens en meisjes bezig waren. Qua sport kon je bij de Mixed Hockey Club je snelheid meten. Wat mij betreft mogen er wel meer sportclubs aanschuiven. Qua demonstraties stal de brandweer de show. De kinderbingo was ook een nieuwe activiteit. Verder bestond het programma uit bekende elementen, zoals de opening door de burgemeester, de Koninklijke Lunch, kinderdorp, kindervrijmarkt, senioren bingo, veel muziek en bier. Voorzitter Astrid vatte de dag samen: ,,Ik kijk met grote trots terug op deze Koningsdag. Samen met de vrijwilligers, inwoners en ondernemers hebben we een fantastisch feest weten neer te zetten. Ik heb echt genoten.''

Theo Zuurman