• pubble

    foto

Kakel

Het nieuwe zwembad is een feit, de sleutel is maandag overgedragen. Dus stond ik voor de keuze: schrijf ik er wel of niet over? Er zijn al veel woorden aan vuil gemaakt. Misschien nu maar eens niet?

Maar toen bedacht ik dat deze week ook het Groot Nijkerks Dictee van Rotary Nijkerk op het programma staat (17 mei, 19:30 uur in de aula van Aeres). Met de VoorleesExpress van de bibliotheek als goed doel. En die taaloefening zou ook zomaar eens over het zwembad kunnen gaan. Mooie reden om mezelf (als taalliefhebber) toch even onder te dompelen in en mee te doen aan het gekonkel over het nieuwe zwembad door er vooral moeilijke dictee-oefenwoorden aan te wijden. Om alvast warm te draaien voor donderdagavond. Je mag nu nog afkijken.

Komt-ie dan. Het nu onvermijdelijke sluiten en slopen van Bad Bloemendal en De Slag is 'impardonnabel' (onvergeeflijk) in de ogen van allen die het zwembadbesluit nog altijd 'abhorreren' (verfoeien). Voor hen is de kwalificatie "een fantastisch bad", dat volgens wethouder Marly Klein ook nog op een "mooie manier tot stand is gekomen", ongetwijfeld 'enigmatisch' (vreemd en onverklaarbaar). Maar wordt het niet eens tijd om haar te 'rehabiliteren' (haar goede naam terug te geven)? Tenslotte viel het eigenlijke besluit al voor haar tijd als wethouder en heeft een meerderheid van de raad steeds vastgehouden aan deze keuze.

Pfoeh, meedoen aan zo'n dictee is een stuk makkelijker dan er één bedenken.

Terug naar het zwembad, nu maar weer in gewonemensentaal (ook een mooi dicteewoord trouwens, dat je aaneenschrijft): het is wat het is. Wie in de gemeente Nijkerk wil zwemmen, duikt voortaan in het water van het Jaap-van-der-Krol-bad (met of zonder koppeltekens, jury?). En ik moet eerlijk zeggen dat ik er wel nieuwsgierig naar ben. Dat ik er zeker een paar baantjes ga trekken binnenkort.

Wat ik wel grappig had gevonden na het eindeloze gebakkelei (sorry, de dicteewoorden blijven nu stromen) over zwemmen in de kippenstank, was dat Optisport voor de occasie van de sleuteloverdracht niet Zed (van het illustere duo Zed de haai & Sop de zeester), maar voor één keer Kakel de kip had uitgenodigd als mascotte. Gewoon, als dikke vette knipoog naar het publiek. Om er daarna het beste van te maken, in het vertrouwen dat zelfs het gemopper van de grootste criticasters ooit weggeëbd zal zijn.

Nelleke den Besten.