Intern kompas

'Christelijke scholen boycotten de Kinderboekenweek', kopte de NOS vorige week. Volgens het bericht vinden die scholen griezelboeken over spoken en monsters niet passen bij het geloof. Persoonlijk vind ik die 'gristelijke' afzondering eerder griezelig. Ik vroeg me af: hoe zit dat in Nijkerk? Na wat rondvragen en struinen op websites van scholen in onze gemeente is mijn voorzichtige conclusie: er zijn scholen die elk jaar de christelijke kinderboekenmaand kiezen, er zijn scholen die een soort meerkeuzemodel hanteren en elk jaar opnieuw bepalen welke trend zij volgen en er zijn - gelukkig - ook scholen die gewoon lekker griezelen dit najaar.

 

De grenzen van wat wel of niet geschikt is voor kinderen mogen niet worden bepaald door de kaft van 's werelds meestvertaalde en bestverkochte boek. Vind ik. In de Bijbel komen ook horrorverhalen voor. Het thema van de christelijke kinderboekenmaand is 'Bibbers in je buik' en het motto 'Je hoeft niet bang te zijn, want God is bij je'. Vertel dat maar eens aan de bijvrouw van de Leviet in Richteren 19. Samen met de dochter van hun gastheer wordt zij naar buiten gestuurd omdat het huis waar haar man en zij te gast zijn omringd wordt door hitsige, boze mannen: 'Doe met hen wat je wilt.' Of lees - om meer tot de verbeelding van kinderen te spreken - een fragment voor uit 2 Koningen 2, waarin een groep kinderen die de profeet Elisa pest door twee berinnen verscheurd wordt. Gruwelijk eng. En laat dát nou net het thema zijn van de (algemene) Kinderboekenweek.

Dikke kans dat de twee voorbeelden niet centraal staan tijdens de christelijke variant, maar ze zijn wel onderdeel van de 66 boeken die samen hét boek van het christendom vormen. En daarom is mijn pleidooi: begrens de (literaire) wereld van kinderen niet. Geef hen liever een intern kompas mee, zodat zij zelf leren oordelen. Bovendien, als je overtuigd bent van je eigen geloof, waarom dan bang zijn voor andere verhalen?

 

Zelf ben ik opgegroeid met boeken van vrome schrijvers als W.G. van der Hulst, Anne de Vries en Sj. van Duinen. We gingen ook regelmatig naar de christelijke boekenbeurs, destijds in Barneveld. Ik vond dat wel leuk, we kregen elk jaar een boek cadeau en dat is fijn voor een boekenwurm. Ik realiseerde me niet dat het aanbod daar eigenlijk heel beperkt was en had daar toen ook geen last van. Maar ik ben heel blij dat de wereld in mijn boekenkast inmiddels een stuk groter is. Mijn aanbeveling aan scholen in Nijkerk is dan ook: doe mee met de rest van het land en laat kinderen lekker griezelen.

 

Nelleke den Besten.