• Fabian Boot

Hoevelaken Herdenkt

Verleden week woensdag waren er twee evenementen in Hoevelaken die met de herdenking van de Tweede Wereld Oorlog te maken hadden. 's Ochtends was er de Walter Strang Memorial en 's avonds was er de platformbijeenkomst HH75 georganiseerd door de Lions Club. HH75 doet me een beetje denken aan een vermist vliegtuig, maar dat is het zeker niet, het staat voor Hoevelaken Herdenkt 75 jaar Bevrijding. Bij de memorial was ik direct betrokken als voorzitter van de Walter Strang Foundation en bij HH75 indirect.

De Walter Strang Memorial was alweer de elfde uitvoering. Sinds 2009 hebben zo'n duizend leerlingen uit groep 8 van vier Hoevelakense basisscholen ('t Blokhuus, De Spreng, SvanderOye en WFarel) de Schots-Canadese soldaat Strang herdacht, die tijdens de bevrijding op 19 april 1945 hier sneuvelde. Dit jaar was een recordaantal van 120 leerlingen aanwezig die zeer aandachtig de presentaties volgden. De memorial wordt in samenwerking met de Oranjevereniging georganiseerd, dus de kersverse voorzitter Astrid Bakker trapte af met een welkomstwoordje en zij legde het doel van de bijeenkomst uit. Tot slot bedankte ze de sprekers en vrijwilligers.

'Meester' Jan Baas begon met een lezing getiteld 'Bommen op Bakkerij Stolp'. Op die bewuste 19de april werd niet alleen Strang door een Duitse granaat gedood, maar ook Bakkerij Stolp, nu Bakkerij Toebast, werd getroffen door een zware bom waarbij vier familieleden en een dienstmeisje in één klap de dood vonden. Daarna vertelde ondergetekende over zijn zoektocht naar de 'onbekende' Canadese soldaat W. Strang. Een zoektocht die mij naar Canada bracht waar ik familie, een dienstmaat en leden van de regimenten waar hij diende ontmoette. Daarna pauze met wat lekkers van de Jumbo. Nieuw was de lezing van amateurarcheoloog Patrick Burgers over de vliegtuigbom vondst in het Hoevelakense Bos. Samen met Henk Kok werden bomscherven getoond.

Indrukwekkend was de film 'Het levensverhaal van WO2 veteraan Ken Froland'. Ken was de dienstmaat en vriend van Walter, Hoewel de film in het Engels was bleven de kids aandachtig kijken. Tot slot legde iedereen een witte of rode roos bij het monument op Park Weldam, waar doedelzakspeler Maurice Eilander speelde en burgemeester Renkema een woordje deed. Al met al een geslaagde versie 2019.

Op naar 2020 wanneer de Bevrijding groots gevierd wordt. Volgende week meer over HH75.

Theo Zuurman