Groen

Who's the king of the jungle? Dat kinderliedje schoot door mijn hoofd toen ik maandag het begrotingsoverleg van de gemeenteraad in Nijkerk volgde. Want aan zo'n beetje alle raadsleden was ingefluisterd dat de openbare ruimte soms net een bush-bush is. Dat daar iets aan moet gebeuren was dan ook geen punt van discussie. Het draaide meer om de vraag: wie krijgt de credits?

 

Sinds de column van Jan Poorter in De Stad Nijkerk van 20 september, werpt de lokale CDA-fractie zich op als dé pleitbezorger van stoepen, straten en plantsoenen. In de krant, op social media. Die publiekscampagne schoot LokalePartij-aanvoerder Aart Klompenhouwer in het verkeerde keelgat, want de christendemocraten waren niet de eersten die zich om het openbaar groen bekommerden. Op tafel kwamen maar liefst drie 'groenmoties': één van de coalitiepartijen, twee van het CDA. CDA-fractievoorzitter Joop van Ruler wapperde met zijn verkiezingsflyer uit 2014 om te bewijzen dat zijn partij toch echt de koning van het groen was. En toen dat zijn opponent niet overtuigde deelde hij een vileine prik uit: 'wij zullen uw motie steunen, want het draait ons om de belangen van inwoners.' ROAR! Het was een strijd voor de bühne en ik hoopte vurig dat iemand in het publiek keihard ,,GROEN!" zou roepen. Want je weet dat het goed gaat met je gemeente als de staat van het openbaar groen trending topic is de begrotingsraad.

Stiekem had ik ook gehoopt op een beetje politiek vuurwerk. In de periode van 2006-2010 volgde ik de lokale politiek vrij nauwgezet, omdat ik destijds één van de presentatoren van Politiek Café was en redacteur voor de kabelkrant. Daarna kwam ik niet meer in de raadszaal, maar met nieuwe gemeenteraadsverkiezingen in aantocht duik ik er graag weer in.

 

Na de eerste vergadertermijn stapte ik in de auto en trapte ik mijn gaspedaal flink in om op tijd binnen het zenderbereik van de lokale omroep te zijn en de reactie van de wethouder te horen. Maar toen ik weer inschakelde, was de zaak al beslecht. Wat Patricia van Loozen precies gezegd heeft, weet ik dus niet. Waarschijnlijk iets als 'heren, terwijl jullie soebatten over wie het probleem als eerste heeft aangekaart, focussen wij ons op een oplossing'. Hoe dan ook, in de tweede termijn werden alle moties over de openbare ruimte weer van tafel geveegd. Het komt dus goed met ons groen en wie je daar met je stem voor mag belonen, haal je straks maar uit de eerste lokale stemwijzer voor onze gemeente. Het politieke spel is in elk geval AAN en ik verheug me op een mooie verkiezingsstrijd.

 

Nelleke den Besten.