Goede voornemens

Met een oliebol in de ene en een glas champagne of aansteeklont in de andere hand, mijmeren we in de nieuwjaarsnacht over het jaar dat voorbij is en stellen we doelen voor het gloednieuwe jaar voor de deur. Zwemmen, stemmen en als het even kan opnieuw een dansje wagen op verpauperd Nijkerks terrein; dat lijken mij mooie goede voornemens voor 2018.

 

De grote vraag is wanneer precies, maar dit jaar opent Nijkerk een nieuw zwembad. Ik stel voor dat iedere Nijkerker, Hoevelaker en Nijkerkervener op zijn minst één keer een duik neemt in het bad dat volgens de laatste tussenstand in de naamverkiezing het "Jaap van der Krol Bad" gaat heten. Hoe boos, teleurgesteld of verdrietig je ook bent over het verdwijnen van De Slag of Bad Bloemendal, je kunt pas echt iets vinden van het nieuwe zwembad als je er zelf een baantje gezwommen hebt.

 

En als we het dan toch over zwembaden hebben, wat een fantastisch idee was Ratjetoe in augustus 2017: een festival om afscheid te nemen van het oude buitenbad. Ik hoop dat de eerste geslaagde editie een vervolg krijgt en dat we ook in 2018 een dansje kunnen wagen op braakliggend Nijkerks terrein. Of we nu nog eens outdoor herinneringen ophalen bij Bad Bloemendal - maar dan met nog veel meer mensen - of de voetjes van de vloer gaan op een andere locatie. Misschien een indooreditie in De Laak (voordat het een wereldrestaurant wordt) om nog een laatste keer afscheid nemen van vervlogen tijden? Ik kijk uit naar de plannen van de organisatie.

 

Op 21 maart mogen we naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. De meeste kandidaten van het CDA, de ChristenUnie-SGP, De Lokale Partij, PRO21 en de VVD (alfabetische volgorde) zijn inmiddels bekend en er wordt al volop campagne gevoerd. Wie weet heb je al een oliebol gegeten met de ene partij of jouw goede voornemen gedeeld met de andere. Ongetwijfeld ga je de doorgewinterde lokale politici en nieuwe kandidaten de komende weken nog veelvuldig zien en horen en proberen alle partijen behaalde politieke successen naar zich toe te trekken. Het minste wat jij kunt doen die woensdag in de lente is je stem laten gelden.

 

Maar nu eerst vuurwerkafval opruimen, wat in Nijkerk altijd verrassend vlot gaat. Dat heb ik in andere plaatsen waar ik gewoond heb wel eens anders gezien. Komt het door de kans op prijzen die je maakt als je zakken vol vuurwerkresten inlevert bij de gemeente? Hoe dan ook, het lijkt een effectieve aanpak. En als de straten straks schoon zijn, zullen we dat dan lekker het hele jaar zo houden?

 

Nelleke den Besten.