• bdu

Gespreksstof

Waar zit ik naar te luisteren, dacht ik toen ik maandagmorgen een interview met een zoutimporteur hoorde op NOS Radio 1. Terwijl de mussen van het dak vallen, zijn ze in Kampen al druk in de weer met strooizout. En daar kun je heel veel vragen over stellen, sommige totaal nutteloos. Over wat het verschil is tussen de korrel die we inzetten voor gladheidsbestrijding en het witte goed dat in onze zoutvaatjes zit, bijvoorbeeld. Strooi het eens over je eitje zou ik zeggen, Jurgen van den Berg. Maar goed, wat moet je verder van zo'n vraaggesprek maken? Het hele item is alleen 'nieuws' omdat het nu 30+ graden is en een bedrijf alweer volop in actie komt voor de winter. Ook al doen zij dat elk jaar rond deze tijd. Waar zouden Nederlanders over praten/schrijven als het weer (ook zonder Gerrit Hiemstra) extreem voorspelbaar zou zijn?

Klein onderzoekje: als je op de site StadNijkerk.nl zoekt op 'zon', krijg je veel berichten over Zon op Nijkerk, maar ook hits in figuurlijke zin, zoals: 'Zon breekt door op De Ebbenhorst'. Zoek je op 'zonnig', dan regent het ineens koppen. Koningsspelen, Veluwepoortloop, Sleepbootdagen, Oldtimerevent, Veluwe Wandeltocht; allemaal beleefden ze (wel eens) een zonnige editie. Maar daarbij gaat het om een eigenschap van evenementen die toch al wel de krant halen, op z'n minst vanwege de mooie plaatjes. Wat voor zonnig geldt, geldt ook voor het zoekwoord 'regen', dat in krantenkoppen vaak voorkomt in combinatie met het woord 'ondanks'. Om het succes van een evenement te benadrukken ondánks de regen die het teisterde. Fijn dat organisaties (of redacties) de feiten graag van een zonnige kant bekijken. En dat herken ik wel als ik terugdenk aan in het water gevallen evenementen die ik meemaakte. Met z'n allen in kleurrijke poncho's in de rij voor een concert, dansen in de regen op een festival; mooi weer krijg je niet op bestelling, maar je bepaalt zelf of (ook) je gezicht op onweer staat.

Niets zo veranderlijk als het weer in Nederland. En dat is maar goed ook. Want als het weer elke dag het verwachte zelfde zou zijn, waar moesten we dan over praten? Je moet er maar eens op letten hoeveel gesprekken stil zouden vallen of niet eens zouden ontstaan als je niet zou mogen praten over het weer. We koppelen onze herinneringen aan een weerbeeld, we drukken het succes van onze vakanties erin uit, kortom: het is ideale gespreksstof. Zomerstorm of hittegolf, in Nederland weet je dat je nooit om een gespreksonderwerp verlegen zit. En je vult er met gemak een hele column mee.

Nelleke den Besten