• Fabian Boot

Duizendjarig Rijk

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag liggen alweer een maand achter ons. Zelf ben ik nauw betrokken bij de Walter Strang Memorial voor de kids uit groep 8 van vier Hoevelakense basisscholen. Dit jaar hadden we er ook weer een bezoek aan de Canadese begraafplaats en Bevrijdingsmuseum in Groesbeek bij en als kers op de pannenkoek gingen we pannenkoeken eten in Plasmolen. Twee geslaagde dagen over de oorlogsgeschiedenis van Hoevelaken, nu alweer 74 jaar geleden. De kids zijn hierin zeer geïnteresseerd, dat valt de Canadese gasten ook altijd op. Zoals bij mijn meeste lezers m/v wel bekend, ben ik in 2005 op zoek gegaan naar de 'onbekende' soldaat W. Strang van het Canadesche leger. Hij bleek Walter te heten en was als peuter met zijn ouders van Glasgow naar Toronto geëmigreerd.

Walter Strang kreeg een gezicht, mijn drijfveer is altijd geweest 'Kan ik van deze onbekende soldaat een mens maken die zijn leven gegeven heeft voor onze vrijheid. En dat we dit nooit zullen vergeten'. ,,Lest we forget", zeggen de geallieerden.

Volgend jaar is het 75 jaar dat we in vrijheid leven, ook in Hoevelaken zijn de voorbereidingen gestart. En dit jaar is het de 75ste herdenking van D-Day, 6 juni 1943, de dag van de invasie waarbij het Amerikaanse-, Canadese- en Engelse leger de stranden van Normandië veroverden. 156.100 militairen deden aan deze totale actie mee en 8.400 lieten hierbij hun leven door Duitse tegenstand. Deze dag wordt gekenmerkt als de ommekeer van de bezetting door Nazi-Duitsland van Europa en het begin van de bevrijding. Dus zeker een dag om bij stil te staan, er worden zo'n 30.000 bezoekers in Normandië verwacht.

Afgelopen zaterdag sloeg ik mijn AD open en viel mijn oog op een liefst vier pagina tellend artikel 'Weekendje Wehrmacht' wat ging over een groepje van 20 Nederlandse mannen die levensecht Duits soldaatje spelen onder het mom van re-enactment, het naspelen van geschiedenis. Ze dragen originele Duitse uniformen, geweren en helmen compleet met adelaar en hakenkruis. Ik ontplofte, zoiets als de bom uit het Hoevelakense Bos, het kruit spoot uit mijn oren. Nooit gehoord van 55 miljoen doden, waaronder 101.000 Nederlandse Joden, tijdens WO2 door Duitse soldaten? Wachten jullie maar gewoon op 2945, dan is het einde van het Duizendjarige Rijk in 1945 echt geschiedenis…

Theo Zuurman