Daden

In het programma Zembla van woensdag 5 oktober jongstleden werden de kunstgrasvelden ingestrooid met rubbergranulaat aan de kaak gesteld. Fijngemalen autobanden bevatten stoffen die schadelijk zijn voor de volksgezondheid en daar laten wij onze jeugd en volwassen voetballers op sporten. Dat alles omdat een summier onderzoek uit 2006 zou hebben aangetoond dat er geen gevaar voor de volksgezondheid aanwezig is. Komt nog bij dat de korrels van gemalen autobanden goedkoper zijn dan natuurlijke alternatieven, dus de meeste gemeenten of sportstichtingen kozen al snel voor 'goedkoop'. Zo ook de gemeente Niekark. De kunstgrasvelden die zijn aangelegd bevatten allen gemalen autobanden. En dat nu is gevaarlijk, veroorzaakt kanker, en dat vraagt om nader onderzoek. Dat onderzoek is direct door Minister Schippers bevolen. Inmiddels wordt er in de meeste gevallen gewoon doorgetraind en gevoetbald op het kunstgras met de, naar zeggen, kankerverwekkende infill. Maar er zijn varianten die niet schadelijk zijn. Een combinatie van gecoate rubberkorrels en kurk bijvoorbeeld. Ongeveer 90% van de velden bevat gemalen autobanden. Een veld met veilige rubberkorrels en kurk is namelijk 15% duurder. Een financiële afweging dus.

Wat moeten we daarmee in Niekark? Niet zo moeilijk. De uitslag van het nieuwe onderzoek niet afwachten! Zelf als gemeente het voortouw nemen. Het gaat immers om de volksgezondheid en daar mag geen enkel risico mee worden genomen. Ook als dat geld kost. Er kosten zoveel dingen geld en ook daar wordt dekking voor gevonden. Voorbeeld? Laat maar zitten.

Het college moet morgen opdracht geven om alle Niekarkse kunstgrasvelden die met gemalen autobanden zijn ingestrooid per direct van veilige korrels te voorzien. Niet het onderzoek afwachten want het is maar de vraag wat daar nu weer de uitkomst van zal zijn. De volksgezondheid en het welzijn van sportende Niekarkers, jong en oud, moet torenhoog bovenaan de agenda van college en raad prijken. Geen discussie mogelijk. Niet jeremiëren, nee, geen woorden maar daden, morgen aan de slag en in overleg met de SRO opdracht geven tot deze actie. Dan zijn we van het probleem af, kan iedereen weer sporten zonder na te hoeven denken over mogelijke gezondheidsrisico's. En nieuwe kunstgrasvelden? De gemalen autobanden in de ban. Dan maar een paar euro's meer betalen. We willen niet het risico lopen dat er ook maar één sporter kanker krijgt die valt te herleiden tot gemalen autobanden.

Het stadsbestuur moet daadkrachtig en snel handelen, zeker als de lokale volksgezondheid in het geding is. Dat moment is nu aangebroken. Sporten, voetballen, allemaal goed voor de volksgezondheid. De overheid dient daar de absolute voorwaarden voor te creëren. Weg dus met die gemalen autobanden, en wel per direct. Het gaat om onze kinderen en vele anderen die wekelijks gebruik maken van onze sportvelden.

Politiek, actie!!

Cactus.