• bdu

Cryptisch

Noodgedwongen beleefde ik de afgelopen week een nagenoeg Facebookloze week. De batterij van mijn telefoon laadde nauwelijks meer op, waardoor ik niet langer draadloos belde/appte. Het verwijderen van al mijn social-media-applicaties bood enige uitkomst. Ineens kwam ik weer halve dagen stekkerloos door. Dat was fijn, want dat is wat je minimaal mag verwachten van een "mobiele" telefoon. Maar de echte winst zat 'm in het feit dat ik me veel minder liet afleiden door ongevraagde meningen over van alles en nog wat.

Want dat is wat je – naast de zorgvuldig geselecteerde mooie plaatjes van geluksmomentjes van jan en alleman – elke dag op een presenteerblaadje krijgt in je tijdlijn op social media: een brei aan meningen. Nu zijn die digitale gesprekken voor mij regelmatig een dankbare bron van inspiratie. Maar soms word ik gewoon moe, chagrijnig, boos of zelf een beetje verdrietig van al die online uitgesprokenheid. Vooral tijdens de inmiddels traditionele "najaarsdiscussie". Als die opduikt gaan mooie mensen (aan beide kanten) ineens lelijke dingen typen, het liefst met veel kapitalen en (grove) scheldwoorden. In dat licht bezien vind ik het proefballonnetje dat NPO Start afgelopen week opliet wel een interessante.

Anders dan Facebook (het bedrijf dat mij maar liefst acht mailtjes stuurde toen ik vijf dagen niet inlogde) wil de publieke omroep kijkers niet "meer van hetzelfde" aanbieden, maar juist "een andere kant van het verhaal" laten zien. Kijk je naar een programma over donorregistratie van een omroep die als links beschouwd wordt, dan krijg je daarna een programma met een rechts standpunt over hetzelfde onderwerp aangeboden. Hoewel ik twijfel of dit experiment gaat werken, word ik wel blij van een medium dat niet een commerciële (verkopen), maar ideologische drijfveer (verbinden) kiest. Als de kijker hapt, wordt hij niet langer alleen bevestigd in zijn eigen overtuiging, maar krijgt zijn inlevingsvermogen in de ander ook een boost.

Omdat ik me echt heb voorgenomen de je-weet-wel-welke-discussie dit jaar niet inhoudelijk aan bod te brengen, ben ik blij met de leuke afleidingsmanoeuvre uit de Facebookgroep van echte Nijkerkers (die mij dit keer per e-mail van een tipgever bereikte). Wat begon met een oproep om De Goede Sint Nijkerk (Mark Hannessen) te nomineren voor de Gouden Mijter, gaat daar voorzichtig over in de vraag: wie moet er in het Sinterklaaspak bij de intocht in Nijkerk? Het antwoord daarop ga ik niet geven. Maar nu kan ik toch even (cryptisch) zeggen dat ik open sta voor verandering…

Nelleke den Besten.