Circus

Op het evenemententerrein bij ons om de hoek zette Circus Bossle vorige week zijn tenten op. Voordat het zover was, lagen in de hele wijk al kortingsvouchers op de mat en op scholen werden vrijkaartjes uitgedeeld die de kinderen vrij toegang zouden verschaffen, mits zij een betalende volwassene mee zouden nemen. Kortom, we konden er niet omheen in Paasbos. En de marketingmachine deed keurig zijn werk, want het circus trok de aandacht van mijn kind. Het leek haar wel wat. Zelf had ik nog nooit een circusvoorstelling gezien en dat ook nooit als een gemis ervaren. Ik kon er dus niet echt iets van vinden. Maar ik vond wel iets van de troosteloze setting van zo'n circuskamp. Van het schaarse lapje gras dat de honden, geitjes, pony's, paarden, alpaca's en lama's (geen olifanten dit jaar) met elkaar deelden. Vorige week dus in Nijkerk, deze week weer ergens anders. Die entourage buiten de circuspiste zei mij genoeg. Dat ik het circus "zielig voor de dieren" vond, maakte indruk op mijn dochtertje. Later zei een juf op school hetzelfde. Maar haar nieuwsgierigheid won, ze wilde er heen. En omdat ik wilde dat ze haar mening niet zozeer op die van mij zou baseren, maar zelf een oordeel kon vellen, wandelden we zaterdagmiddag samen in de richting van de circustenten. Eenmaal daar besloot zij dat ze toch niet wilde. Ik drong niet aan. We gooiden het vrijkaartje in de prullenbak en gingen nog even bij de dieren kijken.

Dat laatste hadden we die week ook al een keer met een vriendinnetje gedaan. Aan aandacht geen gebrek voor de circusdieren. De kinderen kwamen af en aan om de geitjes en pony's te aaien en hooi te voeren. Dat herinnerde me aan het plan dat er ooit was om een kinderboerderij te vestigen in de nieuwe woonwijk Doornsteeg. Ergens zijn die plannen gestrand, maar ik wist er het fijne niet van. Het laatste nieuwsbericht dat ik erover kon vinden, was van januari 2013: 'Geen kinderboerderij in Nijkerk'. Volgens Omroep Gelderland kreeg de stichting Kinderboerderij Nijkerk (die volgens het Handelsregister nog steeds bestaat) onvoldoende geld bij elkaar en stopten zij daarom met hun plannen.

Jammer eigenlijk. Nijkerk heeft natuurlijk wel boerderij Ark, een dierenweide bij De Pol en in de omgeving zijn diverse speelboerderijen, maar een echte kinderboerderij in de bebouwde kom ontbreekt. Omdat de dieren bij het circus zo populair waren, dacht ik daar weer aan. Aan de animo zal het niet liggen. Wat mij betreft gaat Nijkerk voor minder circus en meer kinderboerderij (met ruimte voor de dieren)!

Nelleke den Besten.