• BDU

Cher

Er zijn topsporters die de finale verliezen op een WK en twee dagen later tóch door de Amsterdamse grachten gevaren worden en onder toejuiching van 700.000 fans gehuldigd worden. En je hebt topsporters die een finale op een WK winnen en in een ruimte vol nieuwsgierige basisschoolleerlingen in het zonnetje worden gezet. Dat laatste overkwam wereldkampioen rolstoelbasketbal Cher Korver uit Nijkerk. Ik had haar samen met haar team een afgeladen Hart van Holland gegund of een groot podium op een festivallocatie ergens in het land. En toch kan ik me voorstellen dat juist de open ruimte van Daltonschool Corlaer voelde als een warm bad.

Of er een huldigingenprotocol is en wat dat eventueel in zou houden heb ik met een poosje googelen niet kunnen ontdekken. Na Olympische of Paralympische Spelen zijn medaillewinnaars in elk geval welkom bij de Koning(in). Die eer viel de rolstoelbasketballers al eens ten deel toen zij in Londen (2012) brons gewonnen hadden op de Spelen. Maar of het gebruikelijk is dat teams die kampioen van Europa of de wereld zijn ergens in teamverband gehuldigd worden, kan ik niet achterhalen. Het lijkt aan willekeur onderhevig. Hoe het ook zij, de programmamakers van Brabants Bont (Omroep Brabant) vonden de aandacht voor de wereldprestatie van de rolstoelbasketballers in Hamburg vorig weekeinde onder de maat en lazen daarom de namen van alle speelsters voor met applaus.

Individueel zijn er wel speelsters in het zonnetje gezet in hun eigen woonplaats. Ook voor Cher werd donderdag dus een moment in de schijnwerpers georganiseerd op de school van haar neefje Seth. Daar stelden kinderen ontwapenende vragen als 'Hoe kom je aan die grote spierballen?', 'Waarom heb je rolstoelbasketbal gekozen?' en 'Hoe kan het dat de basket hoog hangt, terwijl je in een rolstoel laag zit?' Cher leerde de kinderen dat je met veel trainen veel bereikt. Ook het treffen van de hoge basket lukt vanzelf als je maar genoeg oefent. Burgemeester en sportwethouder waren ook bij de bijeenkomst aanwezig. De gemeente had Cher de hoogste lokale onderscheiding (een stadspenning) in 2012 al toegekend, dus moesten zij nu volstaan met een grote bos bloemen. Een door de kinderen in elkaar geknutselde gouden megamedaille maakte de huldiging compleet. Natuurlijk, Cher verdient volle zalen en alle lof en bewondering voor haar wereldprestatie, maar dit was ook mooi. Chapeau Cher, gefeliciteerd met je gouden plak! Je bent een voorbeeld in passie en doorzettingsvermogen, (niet alleen) voor een school vol dromende kinderen.

Nelleke den Besten.