• pubble

    foto

Buitenkansje

Vraag het niet aan de man op straat, zei een man uit het Platform Binnenstad in juni 2016 bij de presentatie van vier mogelijke toekomstscenario's voor stadhuis, Havenkom en Kerkplein in Nijkerk. En ik begrijp dat wel. Deskundigen en vertegenwoordigers uit de binnenstad waren toen – met ruime aandacht voor thema's als duurzaamheid en de aantrekkingskracht van de binnenstad – tot de weloverwogen conclusie gekomen dat nieuwbouw van het stadhuis in de Havenkom het beste scenario was. En hoewel ik nog niet helemaal begrijp hoe het nu zit met dat Huis van de Stad (waarvan de gemeente niet de enige gebruiker zou zijn), ben ik geneigd het voordeel van de twijfel te gunnen aan deze groep betrokkenen die zich uitgebreid heeft ingelezen en een geïnformeerde keuze heeft gemaakt. Ik houd er dus niet zo van om op indianenverhalen of geroeptoeter af te gaan.

Daarom was ik ook blij dat wethouder Wim Oosterwijk dinsdagmiddag tijdens het wekelijkse persuurtje aan Wijnand Kooijmans een gerucht bevestigde dat mij ter ore was gekomen: Rabobank vertrekt uit Nijkerk en heeft het college geïnformeerd over het beschikbaar komen van het pand aan de Van 't Hoffstraat (Corlaer). In de wandelgangen waar ik dat nieuwtje op had gevangen, werd de koppeling met de toekomst van het stadhuis gemaakt. Interessant! En hoewel de wethouder niet van een aanbod, maar slechts van een opening wil spreken, en er mogelijk andere kapers op de kust zijn, kunnen we best even dagdromen. Zou het niet de perfecte plek zijn om het ambtenarenapparaat te huisvesten? Het pand is goed bereikbaar, ligt centraler dan het huidige stadhuis als je bedenkt dat de gemeente Nijkerk groter is dan de stad alleen en zo'n jong gebouw is waarschijnlijk goed aan te passen aan de duurzaamheidswensen van deze tijd. Door gebruik te maken van een bestaand gebouw is er misschien geen nieuwbouw nodig. Zitten we nog wel met dat puntje van het vergroten van de aantrekkingskracht van de binnenstad; de impuls voor de Havenkom. Maar voor dat gebied zijn met een heel klein beetje fantasie ook wel andere publiekstrekkers te bedenken dan een Huis van de Stad, dus dat valt wel te tackelen.

Oké, ik draaf door. Leg de toekomst van stadhuis, binnenstad en een fraai kantoorgebouw dat leeg komt te staan vooral niet in mijn handen. Een zorgvuldige afweging moet nog wel worden gemaakt, maar... dit zou wel eens een buitenkansje kunnen zijn.

Nelleke den Besten.