• pubble

Brandstof

Halverwege de Giro maakte NOS Sporjournaal een item met een voedingsexpert van Sunweb, de ploeg van Tom Dumoulin. Interessant om te zien wat een wielrenner als brandstof gebruikt voor grootse prestaties. Pasta en (wit)brood had ik wel verwacht op het menu, net als proteïnerepen en gelletjes voor onderweg en eiwitrijke voeding om te herstellen na een etappe. Wat me opviel is dat voeding die we in het dagelijks leven als 'ongezond' bestempelen prima passen in een wielerdieet. Tom belegt zijn brood bijvoorbeeld met chocopasta of hagelslag en na een race eet hij kwarktaart. En vorig jaar 'leefde' hij de laatste dagen in Italië op chips en winegums. Voor de snelle suikers en koolhydraten zijn die laatste heel gewoon onder wielrenners. Het ene jaar win je er de Giro mee, het volgende jaar word je knap tweede. Welke snoepjes Christopher Froome precies at om zijn motor draaiende te houden, heb ik niet onderzocht.

Of de hoeveelheid snoep die kinderen bij de Veluwe Wandeltocht krijgen in verhouding is met wat renners nodig hebben om pittige bergetappes te volbrengen, betwijfel ik, maar (top)sport en suiker gaan dus samen. Voordat hét wandelevenement van Nijkerk zaterdag van start ging, vroeg ik me af of ik daar eens een column aan zou wagen. Het kwam er (nog) niet van, omdat ik niet die zure mevrouw wil zijn die vindt dat zoet niet mag. Dat vind ik ook niet, hoewel overdaad natuurlijk wel schaadt. Tijdens het lopen ontdekte ik dat de berg snoep die deelnemende kinderen buit maken vaak een optelsom is van vele kleine beetjes. Met dank aan de vele enthousiaste fans langs de route, die snoepkettingen uitdelen maar ook heel creatief zijn in het bedenken van kleine cadeautjes. Die met een tuinslang de broodnodige verkoeling over de deelnemers sproeien of die de vrolijke fanfaremuziek aanvullen met opzwepende beats. Wat zou de wandeltocht zijn zonder al die mensen langs de route? Geweldig dat jullie er waren!

Komende zaterdag is onze binnenstad vanaf 17.45 uur het toneel van een wielerspektakel: de Ronde van Nijkerk. Ik gun de deelnemende kinderen en volwassenen aan de dikkebandenraces, fun- en sportklasse minstens zo'n enthousiast publiek als bij de wandeltocht. Datzelfde gun ik ook de kinderen die woensdag 6 juni meedoen aan de 2BFit Kidsrun op het Plein. Dikke kans dat zij de snoepjes van de wandeltocht dan nog niet eens op hebben. Als topsporters soms leven op winegums, hoeft hun beloning van mij niet perse suikervrij te zijn, maar dat er publiek is dat hen toejuicht is al een cadeau op zich!

Nelleke den Besten