• Fabian Boot

Brand!!!

Facebook is begin 2004 opgericht, in eerste instantie voor studenten in Amerika. De groei ging vanaf 2007 als een speer, eind juni 2017 werd de grens van twee miljard gebruikers bereikt. In Nederland zijn nu 10,8 miljoen gebruikers.

De politiek heeft Facebook ook ontdekt als nuttig communicatiemiddel, met name rond de laatste gemeenteraadsverkiezingen ontstond een ware hausse en ook Nijkerk haakte aan. Alle partijen hadden een eigen pagina. Nu heeft het volledige college een eigen pagina en volgens mij alle raadsleden ook. Afgelopen donderdag stond Facebook in vuur en vlam door de Niekarkse politiek, ‘brand!!!’

Wat was er aan de hand? De gemeenteraad en leden van het college van b en w waren aanwezig bij de informatiebijeenkomst van de VGGM (Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden) in de Nijkerkse brandweerkazerne. Het CDA plaatste drie foto’s en een kort verslag. De CU-SGP had vier foto’s uitgezocht, vooral die van Hans Boer achter het stuur van een brandweerwagen sprak me aan. Hans glom als een trots jochie wiens droom uitkomt en kon even de zorgen om de Nashville-verklaring vergeten. PRO21 spande de kroon met acht foto’s, ze doen het sowieso goed op Facebook. Verder deden ze een oproep voor vrijwilligers voor de Brandweerpost in Hoevelaken. Linda de Wals en Janneke van Heugten werden in een brandweerpak gehesen en kregen een helm op, daarna kregen ze gereedschap om een auto open te breken wat gebruikt wordt als er van een beknelling sprake is. Zo te zien op de foto’s lukte dat prima en stonden ze hun (brandweer)mannetje. Dit kan voor Janneke nog goed van pas komen als ze hoge nood heeft…

De VVD plaatste twee foto’s en een plattegrond van de ambulancezorg Gelderland-Midden, net als andere partijen meldden ze dat de aanrijtijden van de ambulance in Nijkerk niet gehaald worden en dat ze daarom een groot voorstander zijn om een ambulance in Nijkerk te stationeren. Jan Pierik, directeur van de VGGM, vertelde dat Nijkerk op het grensgebied van twee ambulanceregio’s ligt; Utrecht (RAVU) en Gelderland-Midden. Door allerlei oorzaken kan de RAVU maar moeilijk een ambulance leveren. Volgens Pierik wordt er alles aan gedaan om uiteindelijk een ambulancepost in Nijkerk te stationeren.

Grote afwezige op Facebook was De Lokale Partij terwijl ze wel aanwezig waren, blijkt uit de foto’s van Nijkerk.Nieuws.nl. Tijd voor een Facebookcursus, zullen ze voor de verkiezingen hard nodig hebben om minimaal hun verloren zetel terug te winnen.

Theo Zuurman