• Fabian Boot

Bomen geveld

De afgelopen twee weken was ik door een pittige griep geveld, de lappenmand was mijn grootste vriend en zelfs een column schrijven zat er niet in. U snapt natuurlijk dat ik blij was om eind verleden week het zonnetje op te zoeken en waar vind je die beter dan op het terras van De Haen? Ik had me heerlijk geïnstalleerd met een glaasje water en een cappuccino en liet de zon haar helende werking doen, de vitamine D stroomde naar binnen.

Het mooie van dit terras is dat je er lekker ongegeneerd mensen kunt kieken en bekenden groeten je ook meestal. Die middag stapte Aalt van zijn fiets af en kwam naar me toe. ,,Heb je de blog van Ellie Boot over de gevelde bomen al gelezen, is wel iets voor je column'', zei Aalt, die kerklid is van de Protestantse Gemeente 'de Eshof', en hij fietste weer verder. ,,Hij staat op de site van de kerk'', liet hij nog weten. Nu moet u weten dat Ellie mijn favoriete dominee is. Zelf ging ik tot mijn achttiende naar de Gereformeerde Grachtkerk in Amersfoort, nu theater De Lieve Vrouw. Maar de dominees waren toen nog mannen in zwarte pakken. Dan is Ellie wel het tegenovergestelde, als een kleurrijke Pipi Langkous rijdt ze met haar ligfiets door Hoevelaken, dus ik kon me goed voorstellen dat haar blog als inspiratie voor mijn column kon dienen.

Ik mijmerde wat verder in het zonnetje en bedacht dat bomen een belangrijke rol in de Bijbel spelen. Volgens het internet worden ze zelfs 144 keer genoemd, dat begint al in het begin van het Oude Testament waar staat dat God midden in de paradijstuin de boom van de kennis van goed en kwaad plantte. Toen Eva door een slang verleid werd om van de verboden vrucht die aan de boom groeide te eten, net als Adam, begon alle ellende.

Thuis gekomen zocht ik gelijk de blog van Ellie op. 'Gevelde bomen' luidt de titel en eerst heeft ze naar een enorme omgezaagde reus staan kijken. ,,Hij stond eergisteren nog fier rechtop aan de Meerveldlaan. Was het echt nodig? Tot mijn schrik zag ik dat er nóg een boom van betekenis weg was. Onze Es. De boom die geplant is op zondag 27 september 1987 toen de federatieovereenkomst tussen de Gereformeerde Kerk en de Hervormde Deelgemeente werd bezegeld. De boom was een teken van de gegroeide samenwerking." Komt er een nieuwe es, vraagt Ellie zich af. Ik zou het Nadya Aboyaakoub vragen…

Theo Zuurman