Bitter

Ontzettend jammer vind ik het. Kookwinkel ZUUR (Singel, Nijkerk) gooit de handdoek in de ring. Nog geen vier maanden na de opening laat ZUUR op de eigen Facebookpagina weten dat zij de laatste van hun twee doelstellingen (het moet leuk zijn en uiteindelijk ook iets opleveren) niet kunnen waarmaken. De ondernemer weet dat zo'n winkel een aanlooptijd nodig heeft, maar ziet de toekomst niet heel rooskleurig in en heeft daarom besloten te stoppen. Zonder spijt, want het plezier was er wel.

 

Stiekem hoop ik dat het een stunt is. Dat het toch wel een beetje schokkende bericht een manier is te testen hoe zeer het Nijkerkse publiek al fan is van deze nieuwe winkel. Of misschien een stille zoektocht naar een opvolger die nog wel kansen ziet? Toen ik er vrijdag langsliep was het er hartstikke druk. De grote opheffingsuitverkoop, die nog tot en met vrijdag duurt, trekt publiek. Zijn het aasgieren die de mooie producten voor een spotprijs op de kop willen tikken? Of snellen alle fans naar de winkel om te laten weten dat ze het echt zonde vinden dat ZUUR stopt, in de hoop dat het team de beslissing wil heroverwegen? Ik hoop het laatste.

Ik moet bekennen dat ik de deur (nog) niet platliep, mijn ervaringen met ZUUR zijn tot nu toe op één hand te tellen. Ze smaken wel naar meer. Ik vind de kookwinkel een verrijking voor het winkelaanbod in Lekker Nijkerk. Misschien omdat ik nog steeds geloof dat onze binnenstad meer kan zijn dan een boodschappencentrum. Dat is waarschijnlijk ook waarom ik het zo jammer vind. Vanwege de vele 'zie-je-wels' van de zuurpruimenbrigade. 'Zie je wel, niets voor Nijkerk'. 'Zie je wel, te chique voor Nijkerk'. 'Zie je wel, te duur voor Nijkerk'. 'Zie je wel, Nijkerkers houden meer van...' (vul hier de namen in van dertien-in-een-dozijn-winkelketens die ook kookspullen in het assortiment hebben).

 

Is het dapper al zo snel na de start te besluiten te stoppen? Ik kan niet in de hoofden van de betrokkenen kijken en weet niet wat er verder nog allemaal schuilgaat achter de beslissing. Met proeverijtjes van olijfolie, erwtensoep en stoofpeertjes heeft ZUUR de harten van de Nijkerkers nog niet massaal veroverd. Toch zie ik nog wel kansen in het uitbreiden van de fanbase. Bijvoorbeeld door - in samenwerking met lokale koks en cateraars (?) - kookworkshops aan te bieden voor een breed scala aan doelgroepen. Gaan we het nog meemaken? Of valt vrijdag echt het doek en is het enige dat overblijft een bittere nasmaak…

 

Nelleke den Besten