Bergen verzetten

,,Wat de Dorpsdag is voor Hoevelaken en Boerenmaandag voor Nijkerk, dat is de Uut Kiek Dag voor Nijkerkerveen'', las ik vorige week in deze krant. Of die vergelijking echt opgaat kan ik als niet-Veense niet beoordelen, maar feit is wel dat velen er het hele jaar naar uutkieken. 'Voor goede doelen samen één', is het motto en het is bewonderenswaardig wat de Veenders jaarlijks voor elkaar boksen voor de kerken in de kern én voor andere lokale goede doelen. In de afgelopen drie jaren is steeds maar liefst 11.000 euro verdeeld. Dat de Uut Kiek Dag afgelopen zaterdag in het water viel, is dan ook best een beetje rampzalig te noemen. Voor de organisatie en vrijwilligers die er maandenlang ziel en zaligheid in steken, voor de goede doelen die een mooie cheque mislopen en natuurlijk voor het publiek. Wie zich verheugd had op de grasmaaiertrek - dit jaar nieuw op het programma - het waterballopen of een rondvlucht met de helikopter, moest nu teleurgesteld uut het raam kieken.

 

Na de bekendmaking van de afgelasting had ik binnen no time een column klaar met het voorstel voor een alternatieve datum. Maar het bestuur van de Uut Kiek Dag besloot al snel anders en kon rekenen op ieders begrip voor zowel het noodzakelijke afblazen als de keuze om geen nieuwe datum te prikken. Probeer met 200 vrijwilligers maar eens een andere week te vinden waarin iedereen kan. En toch, als het ergens zou kunnen, is het in 't Veen. Wat de hemel vrijdag en zaterdagnacht over de aarde uitstortte konden de Nijkerkerveners niet voorkomen, maar als het erop aankomt kunnen zij bergen verzetten, daar ben ik van overtuigd.

Ondanks de teleurstelling zetten de dorpelingen met elkaar de schouders eronder en ruimden zij op wat al was opgebouwd. Wat overbleef waren zompige weilanden als triest decor van een feest dat niet doorging. Op verschillende plaatsen in de gemeente doken trekkertjes op en ook de huifkar reed een rondje. De bakkers van dagbestedingscentrum De Veensche Kas trakteerden de ouderen in verzorgingscentrum Arkemheen op de voor de Uut Kiek Dag gebakken appelflappen en intussen hebben de Veenders hun uitgespaarde geld waarschijnlijk in de collectezak gegooid. 

De focus is al op volgend jaar gericht. Dat moet wel een onvergetelijke editie worden, met een hogere opbrengst dan ooit. Over de slogan 'Nijkerkerveen is het hart van Nijkerk' zijn de meningen vast verdeeld, maar die dag in september wordt onze kans te laten zien dat heel Nijkerk hart voor 't Veen heeft. Voor de Uut Kiek Dag samen één.

 

Nelleke den Besten