• bdu

Beeldvorming

Ruim een week na onze terugkeer van de vakantie lag er een verrassing op de mat. Afzender: Stadt Köln, Amt für öffentliche Ordnung Bussgeldstelle. Dat die post zou komen was niet geheel onverwacht. Na het vele gewissel van maximaal toegestane snelheden op de Deutsche Autobahn - dan weer 120, dan weer 100, dan weer 80 of zelfs 60 kilometer per uur - was de zichtbare flits ons niet ontgaan. Wat me verraste was het bewijsmateriaal: drie foto's. Van onze auto, van ons kenteken en... van mij. Met de binnenspiegel als slordig geplaatst zwart balkje over mijn ogen. Ik voelde me bijna crimineel. 

Nu wil ik deze kolom niet als biechtplek gebruiken. Dat ik die post aanhaal komt vooral door het moment waarop de bijbehorende 'vakantiekiekjes' me onder ogen kwamen. Ik zat me net op te winden over een bericht op een lokale nieuwssite over de aanhouding van een persoon na afloop van de Nacht van Nijkerk, die wel 'heel wat op zijn kerfstok' moest hebben, omdat maar liefst tien agenten in actie kwamen. Ik ben er sowieso geen voorstander van om van halve informatie - op basis van getuigenverklaringen - een heel bericht te maken. Maar waar ik vooral over struikelde waren de woorden 'grote, donkere man'. Wat was de relevantie van die informatie? 'Een man' had toch prima volstaan? Verdere uiterlijke kenmerken (in neutrale bewoordingen) zijn alleen van belang in een signalement van een voortvluchtige verdachte. Van iemand naar wie we met z'n allen uit moeten kijken. Maar in zo'n bericht draagt zo'n bepaling hooguit bij aan stereotypering. Wat in zo'n situatie relevant is, is dat iemand zich kennelijk (ernstig) heeft misdragen en dat de politie voldoende verdenking heeft voor een arrestatie. Daarvoor doet de wetsovertredING er toe, niet het voorkomen van de overtredER. En dat zou in de berichtgeving net zo moeten zijn.

In mijn geval deed mijn voorkomen er ook niet toe. Voor wie het weten wil, mijn overtreding betrof een overschrijding van de maximale snelheid met 10 km/uur op een plek waar je 100 mag. Duitsers mogen dan mild zijn met hun boetes (dit geintje kost me slechts een tientje), ik sta wel in vol ornaat in hun systeem. Maar ik denk dat ik me er niet druk over hoef te maken dat Duitsers nu denken dat alle blonde Nederlandse vrouwen hardrijders zijn. En wat die foto betreft; de slotzin van de brief uit Köln stelt me enigszins gerust: ,,Tot de afsluiting van de zaak worden uw gegevens in een geautomatiseerd bestand opgeslagen". Daarna dus weer verwijderd?

Nelleke den Besten.