Back to school

Je eigen winkel runnen onder schooltijd; negen leerlingen van het Corlaer College mogen dat. Vorige week is op het Verlaat in Nijkerk de Corlaer Corner geopend met drie winkeltjes met snoep, cadeau-artikelen en gameconsoles. Als ik zoiets lees, vind ik het bijna jammer dat ik geen vijftien meer ben. Geweldig toch dat je zoiets kunt uitproberen zonder écht risico te lopen. Leren door te doen. Toen ik googelde naar het concept, kwam ik een brief van de jeugdige gelegenheidswinkeliers tegen gericht aan ervaren ondernemers in de Bedrijvenkring Hoevelaken-Nijkerk. De leerlingen toonden zich daarin leergierig. Wie het meest van wie leert weet ik niet, maar de eerste les hebben ze bij de Corlaer Corner goed begrepen: het helpt als er iets te doen is in je winkel. En dus begon hun ondernemende avontuur woensdag met een FIFA-18-toernooi voor scholieren.

 

Ik denk overigens wel vaker: wat jammer dat scholen dat in mijn tijd niet deden. Tijdens de jaarlijkse jeugdgemeenteraad bijvoorbeeld. Tijdens dat project in het voorjaar maken basisschoolkinderen kennis met de gemeentepolitiek in Nijkerk. Ze krijgen dan een gastles van een raadslid en gaan naar het stadhuis waar ze échte voorstellen doen, écht stemmen en écht met elkaar vergaderen in de raadszaal. Heel leuk om de debatten van die jonge politici te volgen; nog leuker om aan deel te nemen, stel ik me zo voor. Nou woonde ik nog niet in Nijkerk toen ik in groep 8 zat, maar ik kan me niet herinneren dat ik op die jonge leeftijd al op zo'n manier bij de politiek betrokken werd. Of heb ik gewoon niet op zitten letten en mijn kans gemist?

Mijn dochtertje leert in de kleuterklas al spelenderwijs iets wat ik eigenlijk nog steeds niet goed kan: haar eigen werk plannen. En 'samenwerkjes' doen met vriendjes en vriendinnetjes, maar óók met klasgenootjes die zij zelf misschien niet zo snel zou kiezen. Belangrijke lessen die haar later nog van pas gaan komen. Met deze optelsom zou ik bijna teruggaan naar school.

 

Wat geldt voor scholen, zie ik ook bij musea. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar als kind vond ik musea vaak nogal… saai. Misschien is het schuldgevoel over mijn cultuurbarbarisme van toen en zie ik alles nu rooskleuriger, maar in musea van nu valt meer te beleven. En dat is niet alleen het geval bij Nemo in Amsterdam of Beeld & Geluid in Hilversum. Ook Museum Nijkerk heeft veel aandacht voor jonge doelgroepen. Zal de jeugd van tegenwoordig dat ook waarderen?

En wij maar denken dat vroeger alles beter was…

Nelleke den Besten.