• BDUmedia

Afspraken

Vorige week trokken twee incidenten mijn aandacht. Het eerste was een filmpje waarin te zien is dat een jongere opzettelijk met een scooter de Arkervaart inrijdt. Op Facebook regende het reacties, de jongens werden mafklappers, sukkels, kneuzen en achterlijke randdebielen genoemd. Maar er waren ook Nijkerkers die het incident met een korreltje zout namen in de wetenschap dat de jongens de scooter zelf weer uit het water hebben gehaald en die nog als een zonnetje lijkt te lopen. En die even in herinnering riepen dat we allemaal ooit jong zijn geweest.

Over het tweede incident vertelde een bewoner in het heringerichte Van Reenenpark. Hij had gezien dat jongeren het park als crossbaan gebruiken door met hun fietsen dwars door de fraai aangelegde perkjes te sjezen en wees ook op het bekladde bankje in het park, dat nog geen dag na plaatsing al onder de onuitwisbare inkt zat. De man benadrukte nog dat ook hij weet dat we allemaal jong zijn geweest, toch denk ik dat veel grote mensen (en kinderen en jongeren) het erover eens zijn dat 'jong zijn' geen rechtvaardiging is voor het bekladden van bankjes.

Toch wil ik graag geloven dat met jongeren heus wel afspraken te maken zijn. Zoals de gemeente dat doet rondom de jongerenontmoetingsplaatsen die op vijf plekken in Nijkerk en Hoevelaken geplaatst worden. Rond die JOP's stelt de gemeente samen met jongeren huisregels op in het vertrouwen dat ze goed met de eigen JOP omgaan, geen rommel maken en geen overlast veroorzaken. In het dorpje waar ik in mijn pubertijd woonde heb ik daar een mooi voorbeeld van gezien. Daar was een 'hanghok' geplaatst langs een fietspad, vlakbij de voetbal- en tennisclub. Het was toen het domein van een vaste club jongeren, die er in de zomer een televisie heen sleepten om samen wedstrijden te kijken als er een EK of WK Voetbal was. Stroom kregen ze uit het huis aan de overkant van de straat.

Het was een succesverhaal van jongeren die verantwoordelijkheid wilden en konden dragen voor hun eigen plek. Rond de Middelaarseweg in Hoevelaken geloven dertig gezinnen niet zo in deze opzet. Zij zijn bang voor overlast en denken dat jongeren er niet bij gebaat zijn vrijgelaten te worden. ,,Vraag je af hoe je jongeren bij de maatschappij kunt betrekken", zei een woordvoerder in een artikel van Yvonne Krol in het AD. Ik denk dat hij daarmee de bal niet bij de buurt zelf bedoelde te leggen, maar ik heb wel een suggestie: organiseer een buurtbarbecue, nodig de jongeren uit, maak samen een frisse start en geloof erin dat jongeren ook gewoon mensen zijn, met wie best wat valt af te spreken.

Nelleke den Besten