• BDUmedia

Afdingen

De vakantie is in zicht. Kinderen op de basisscholen in Nijkerk zitten in hun laatste week. Hoewel de Hollandse zomer tot nu toe (ook) niets te wensen overlaat, vertrekken waarschijnlijk weer velen van ons in karavaan naar mediterrane landen om te genieten van zon, zee, strand, idyllische dorpen en stadjes, rust, gezelligheid, lekker eten en niet te vergeten het samenzijn. Bij toeristische oorden horen souvenirs. Snuisterijen die herinneren aan die gelukzalige plek, cadeautjes voor het thuisfront, lekkernijen om de smaak van vakantie nog even mee vast te houden. Die dingen, heb je het plaatje? Betaal jij daar nou de volle mep voor? Ik ben nooit zo goed geweest in afdingen, ik geloof nogal makkelijk dat iets kost wat winkels ervoor vragen. En als ik het eens probeer, kom ik waarschijnlijk te gretig over. Ooit is het me wel eens per ongeluk gelukt. Ik zocht in Jeruzalem naar een mezuza en vroeg naar de prijs van een mooi exemplaar. Omdat die prijs zo'n beetje het dubbele was van mijn budget, wilde ik weglopen. Toen bleek ineens hoeveel er van de prijs af kon...

De reden dat ik dit aanhaal is lokaal prijsbeleid waar wat mij betreft wel wat op af te dingen valt. Namelijk dat van Optisport. De exploitant van het nieuwe zwembad en straks ook de sporthallen in Nijkerk staat erom bekend ruime openingstijden te hanteren. Inmiddels begrijp ik hoe dat 'uit kan'. Bij het Jaap-van-der-Krol-bad hanteert de uitbater op zaterdagmiddag de aanbieding 'half zwembad, hele prijs'. Dat vrijzwemmers die middag tussen 13:00 en 15:30 uur alleen toegang hebben tot het doelgroepenbad, het peuterbad, het bubbelbad en de glijbaan, heeft er vast mee te maken dat het 25-meterbad later die middag nog voor wedstrijden gebruikt wordt. Maar waarom dan wel de hele prijs rekenen? Op donderdagavond (en ook op andere momenten in het weekrooster) wordt de belofte van het ruime aanbod ingevuld met een blokje banen zwemmen van welgeteld 45 minuten voor, jawel, het volledige toegangsbedrag. Natuurlijk kan het publiek in plaats van op zaterdagmiddag ook op zondag zwemmen. Dan kun je dubbel zo lang genieten van dubbel zoveel vierkante meters zwembad. Ook voor de donderdagavond is wel een alternatief (langduriger) moment te vinden. Maar toch, voor wie deze zomer niet op vakantie kan of gaat, hoop ik dat mijn afdingskills door de jaren heen een tikje beter zijn geworden.

Want Optisport, ik wil graag een tegenbod doen: maak van extra (korte) blokjes op de late avond een happy hour en van de zaterdagmiddag 'waterpret voor weinig'. Ik bied de helft!

Nelleke den Besten.