• Maureen van Goethem

Markt Nijkerk klaar voor de toekomst

Advertorial

NIJKERK Ruim een jaar geleden zijn de markten in Nijkerk en Hoevelaken verzelfstandigd. De ondernemers kunnen naar eigen inzicht de weekmarkt commercieel exploiteren.

Het lijkt zo vanzelfsprekend, een weekmarkt. De kramen met onder andere groente en fruit, vlees, vis, koeken, kazen, beenmode en bloemen zijn haast niet weg te denken uit het wekelijkse straatbeeld.

De wekelijkse warenmarkten in Nijkerk en Hoevelaken hebben een belangrijke functie in beide centra. De markt zorgt voor levendigheid in de centra en is een belangrijk, aanvullend onderdeel van het winkelaanbod. Locatie van de markt midden in het centrum zorgt voor kruisbestuiving met horeca en detailhandel.

De markten zijn onderbracht in de Stichting Weekmarkt Nijkerk en Hoevelaken. Deze Stichting promoot de markt gezamenlijk, verwerft nieuwe branches of past de indeling van de markten aan aan de wensen van de klant. Samen staan ze hierin een stuk sterker en hebben ze meer draagkracht als ze de handen ineen slaan. En wat ze natuurlijk niet mogen vergeten is dat gezelligheid ook een heel belangrijk punt is van de weekmarkten. Juist op de vrijdagen leven Nijkerk en Hoevelaken meer dan op andere dagen.

GOEDE WEG IS INGEZET

De marktondernemers zelf zijn enorm blij met deze gang van zaken. Waar voorheen ambtenaren de scepter zwaaiden, hebben de marktkooplieden nu zelf het heft in handen. De gemeente 'bemoeit' zicht niet meer met de organisatie, invulling en uitvoering van de weekmarkten en de hoogte en de inning van marktgelden, de gemeente faciliteert alleen nog. De marktondernemers en de overkoepelende landelijke stichting 'De Markt Van Morgen' zijn vertegenwoordigd in deze stichting en functioneert eigenlijk als een openluchtsupermarkt.

Op zich zijn de contacten met de gemeente goed, zeggen de ondernemers zelf, maar zelfstandig kunnen ze sneller inspringen op ontwikkelingen. Willen ze de bezoekers laten proeven met gratis hapjes uitdelen en muziek op de markt? Een zelfstandige markt kan dat binnen een week regelen. Het belangrijkste is om de consument naar de markt te krijgen. Daarnaast is er de beleving. En er is ook meer ruimte voor marketing en promotie.

Er zijn al diverse promotieacties achter de rug; in het voorjaar is er bijvoorbeeld op een ijsje getrakteerd, is er een fiets verloot, zijn er al bloemetjes verdeeld en binnenkort komt er weer een nazomeractie aan. Alles om de weekmarkten te promoten.

KOM PROEVEN

Op de websites en facebookpagina's staat meer informatie over de ondernemers en hun producten, maar ook nieuws, aanbiedingen en evenementen.

Een van die evenementen vindt binnenkort plaats: 'De Markt en MasterChef'. Niemand minder dan 'onze' Hilde van Maanen zal op 8 september, 6 oktober en 3 november op de weekmarkt in Nijkerk (elke vrijdag van 12.00 tot 18.00 uur) en op 22 september, 20 oktober en 15 december op de weekmarkt in Hoevelaken (elke vrijdag van 8.30 uur tot 18.00 uur) kookdemonstraties geven met verse producten die op de markten verkrijgbaar zijn.

a [www.marktnijkerk.nl www.markthoevelaken.nl