• Maureen van Goethem

Ambachtelijk paling roken bij Wal-Vis

Advertorial

NIJKERK Bij Wal-Vis zal op zaterdag 17 juni traditiegetrouw verse paling op ambachtelijke manier gerookt worden in het kader van vaderdag. 

Eigenaar en visspecialist Walter van de Groep gaat de paling zelf roken. Hij legt uit hoe paling gerookt wordt. ,,Je rookt de paling op hoge temperatuur op zo'n 70 graden. De vissen krijgen dan een gouden kleur en het vlees wordt gaar en zacht. Dat gebeurt gewoon hier bij de kiosk in de rookoven. Dan kunnen de vaders zondag 18 juni (vaderdag) weer lekker verwend worden'', lacht Van De Groep. 

HOLLANDSE NIEUWE

Ook de echte haringliefhebbers kunnen weer haast niet wachten op het moment dat de 'Hollandse Nieuwe' in de schappen ligt. Gisteravond is het nieuwe haringseizoen gestart met de traditionele veiling van het eerste vaatje haring. 'Wal-Vis' is er helemaal klaar voor. ,,Het is een jaarlijks hoogtepunt, de komst van de 'Hollandse Nieuwe'. Het is altijd weer afwachten hoe de haring gaat smaken", zegt Walter van de Groep.

Wal-Vis nodigt de klanten graag uit om de haringen te komen proeven in zijn viskiosk achter de voormalige Jumbo. Haring mag 'Hollandse Nieuwe' heten als hij goed vet is, en op de traditionele manier gekaakt, gezouten en gefileerd is. ,,Dit jaar is de smaak voortreffelijk'', zegt Van de Groep. ,

,Het zal de Nijkerkse haringliefhebber ook prima smaken. De 'Hollandse Nieuwe' is, natuurlijk ook op de beste wijze gesneden, vanaf vandaag bij ons verkrijgbaar.'' 

FISH & CHIPS

Na de zomervakantie, eind augustus begin september, begint Van de Groep met de verkoop van Fish & Chips. Dan is ook de nieuwe apparatuur gearriveerd. ,,Ik ga lekker aan de gang met kleine lekkerbekjes van kabeljauw en kibbeling en dan twee soorten saus in een Engelse box. Dan kunnen de mensen zelf kiezen.''

Daarnaast bedient Wal-Vis (gefileerde) verse vis, zure en zoute haring, een broodje vis, kibbeling of een lekkerbekje met lekkere saus. „We fileren de vis zo veel mogelijk zelf en in onze keuken maken we kant-en-klaarmaaltijden, soepen en salades. Ik voeg geen geur-, kleur- en smaakstoffen toe, zodat de consument weet wat hij eet", zegt Van de Groep. 

BEWUST

Terwijl in veel branches de ene fysieke winkel na de andere de deuren sluit, neemt het aantal viszaken juist fors toe. ,,Mensen gaan bewuster vis eten'', zegt Van de Groep. Zijn klanten hebben gehoord dat de omega 3-vetzuren in vette vis gezond zijn. Vooral zalm, haring en makreel zijn daarom in trek. ,,Wij zijn visspecialist en leveren aan horeca en cateringbedrijven. Door onze korte lijnen met de leveranciers kunnen ook de bijzondere vissoorten op relatief korte termijn geleverd worden. Ook in de toekomst zijn klanten bij ons op het juiste adres.'' 

a [Visspecialist Wal-VisTorenstraat 4a, NijkerkTel.: 033-2459605 of 06-53807399www.wal-vis.nl