• Sandra Wassink is klaar voor de uithoudingsproef die Iron Man heet.

    Gerrit Steen

Sandra Wassink deelnemer Ironman

HOEVELAKEN Sandra Wassink uit Hoevelaken doet op 13 augustus mee aan Ironman Hamburg. Het is de eerste keer dat ze bij de pro atleten start en voor haar is het echt een piekmoment. Wassink: ,,De Ironman Hamburg gaat over 3.8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer lopen. Ik ben zelf ook heel benieuwd hoe ik het ga doen in het pro veld. Stiekem hoop ik op een top 10 plek. Verder hoop ik dat alle vijf de onderdelen goed gaan. De 'onderdelen' vier en vijf zijn voeding en mentaal,  maar volgens mij zitten die wel goed. Deze week de laatste lange trainingen afwerken en dan goed uitgerust raken. Donderdag vertrekken we richting Hamburg. Daar hoop ik nog een stuk van het parcours te fietsen, wat erg heuvelachtig is, het lijkt me geweldig om dit mee te mogen maken en ik kijk er ook echt naar uit."

Gerrit Steen

Sandra Wassink heeft tot nu toe ook een heel mooi seizoen achter de rug, met een paar mooie piekmomenten. Zo is ze in mei in Nieuwkoop Nederlands kampioen, dames 40+ op de halve afstand. Maar dat is nog niet alles, laat een enthousiaste Hoevelakense weten: ,,Ik ben nog het meest trots op mijn derde plek overall. Met dit sterke damesveld was het niet makkelijk maar het ging beter dan verwacht. Zwemmen was goed, fietsen moet ik nog aan werken en het was met name wennen aan mijn nieuwe bike en het lopen was genieten."

Een maand later werd ze ook Nederlands kampioen dames 40+ op de Olympische afstand. Verder werd ze tweede bij de triatlon in Bonn en behaalde een paar mooie podium plaatsen in België. Wassink: ,,Een aantal wedstrijden waren echt ook als training. Mijn grote piek moment is de Ironman Hamburg. Op 17 september start ik ook op het WK Olympische afstand in Rotterdam."

OPZIENBAREND Mensen zijn vaak verrast als ze horen dat Sandra Wassink op haar leeftijd (40) en als moeder van twee kinderen en leerkracht op De Windroos nog zulke goede prestaties levert. ,,Dat heeft te maken met het plezier dat ik aan sporten beleef. Voor het kindertijdperk was ik wel heel fanatiek, maar eigenlijk iets teveel gefocust op het moeten presteren. Na de geboorte van onze kids is dat veranderd, ik voel nu veel minder druk en heb er mede daardoor veel meer plezier in. Toen mijn zoon Ingmar drie was ging hij twee ochtenden naar de peuterspeelzaal, dat gaf mij gelegenheid om weer lekker fanatiek te gaan sporten. Dat ging zo goed dat ik tijdens de triatlon van Almere in 2011 derde werd. Dat ik met de top kon meedraaien gaf me zoveel vertrouwen dat ik me er steeds meer voor ging geven. Vervolgens aan de NK halve triatlon meegedaan. Dat was in 2013, toen werd ik net als in 2014 en 2015 tweede. Een moeder van twee kinderen die tweede werd op een NK baarde veel opzien."

SPORTIEF Naast Sandra is ook haar man Mathijm actief op triatlongebied. Zo was hij in de enige Nijkerker die de Flitstriathlon ooit heeft gewonnen. Momenteel is Mathijm binnen de triatlonsport vooral actief als zwem- en triatlontrainer Mathijm en Sandra proberen hun kinderen ook sportief op te voeden. ,,We stimuleren de kinderen om te sporten, maar dringen niet een bepaalde sport op."