• Wiebe van der Velde, Gerrit uit de Bosch en Hetty Adolfs kijken uit naar de beginnerscursussen. 

    Maranke Pater

'Bridge is fitness voor de geest'

NIJKERK Bridgen voor beginners: de Stichting Bridge Leren start in oktober met een nieuwe beginnerscursus bij de Nijkerkse Bridge Club. 

Maranke Pater 

 

Tien jaar geleden werd de Stichting Bridge Leren opgezet. Wiebe van der Velde, bestuurslid van de stichting: ,,Het doel van de stichting is om in de regio Harderwijk, Ermelo, Putten en Nijkerk bridgelessen voor beginners te gaan geven. De Nijkerkse Bridge Club is voor ons de ambassadeur van de stichting. Dankzij hen hebben we zeker vierhonderd mensen op onze cursussen gehad." Over het algemeen geven gekwalificeerde oud-docenten met ruime bridge-ervaring lessen in het bridgen. Van der Velde: ,,Je moet enige pedagogische kennis en vaardigheden bezitten. We merken dat mensen die naar een beginnerscursus zijn geweest soms nog niet voldoende bagage hebben om naar een bridgeclub te gaan en daarom hebben we ook een oefenclub opgericht voor beginnende bridgers."

De nadruk van de oefenclub ligt op het spelen. Van der Velde: ,,Het is belangrijk dat mensen speelervaring krijgen en tempo kunnen maken. Het is de bedoeling om meer vaardigheden aan de mensen te kunnen leren en meer kennis en diepgang. We proberen te bevorderen dat mensen na een oefenperiode doorstromen naar de Nijkerkse Bridgeclub."

 

BIJSPIJKEREN De cursussen van de stichting voor gevorderden hebben als doel  om op verschillende onderwerpen de nodige theorie bij te spijkeren die op cursusavonden in praktijk worden gebracht. Van der Velde: ,,We werken veel samen met bridgeverenigingen en bedenken welke onderwerpen we behandelen in samenspraak met de Nijkerkse Bridge Club. Zo komen we samen tot een cursuspakket en bridgeclinics." De stichting heeft geen winstoogmerk, maar wil puur het spelniveau van de verschillende bridgeclubs naar een hoger niveau tillen. Van der Velde: ,,De inkomsten die we ontvangen gebruiken we vooral voor zaalhuur en spelmateriaal." Gerrit uit de Bosch is beginnend bridgespeler: ,,Het heeft mij geen moeite gekost om de beginnerscursus te volgen. Stap voor stap wordt alles uitgelegd. Ik wilde graag gaan bridgen omdat het een denksport is die op heel hoog niveau gespeeld kan worden. Het is uitdagend om het tegen anderen op te kunnen nemen en net een slag meer te hebben dan de tegenstanders." 

 

VERSLAVEND Bridgen werkt volgens Van der Velde verslavend: ,,Als je bridgen onder de knie hebt, is het ontzettend leuk om te spelen. Het spel heeft een duidelijk sociaal component, je maakt al snel nieuwe bridgevrienden waar je in de avonden of in de weekenden tegen kan spelen. Voor alleenstaanden is het een mooie manier om andere mensen te ontmoeten." Ouderen vinden het een spel dat de hersenen scherp houdt. Hetty Adolfs, bestuurslid van de Nijkerkse Bridge Club: ,,Bridgen is 'fitness for the mind'. Er zijn bij onze club ook veel mensen die thuis bridgen. Als je eenmaal kunt bridgen wordt er ook nauwelijks meer geklaverjast."

w [www.bridgeleren.nl/www.nbbclubsites.nl/club/24006