Zwemvereniging Flevo biedt gemeenteraad alternatief

NIJKERK Donderdagavond bespreekt de gemeenteraad de plannen voor een nieuw zwembad. Daarbij zijn inwoners van Nijkerk van harte welkom. In ieder geval zullen vertegenwoordigers van zwemvereniging Flevo aanschuiven, maar ook worden inwoners verwacht die nog een poging willen doen om het buitenbad weer geopend te krijgen, zoals te lezen was in een ingezonden brief van Nico Fiegen in de Stad Nijkerk van 8 april.

Henk Brinkman

Of dat laatste zal lukken valt nog te bezien. De gemeenteraad besloot in december 2013 om Bad Bloemendal en De Slag in Hoevelaken te sluiten omdat zoveel geld zou moeten worden gestoken in groot onderhoud dat het verstandiger leek om een nieuw zwembad op een centraal gelegen plek te bouwen. Het college moest daarvoor met een plan komen maar de exploitatie zou binnen een grens van 509.000 euro moeten passen.

Dat bleek niet mogelijk te zijn of het zwembad zou zo beperkt zijn dat het eigenlijk geen optie zou zijn. De raad moet nu binnenkort een besluit nemen en bezien of er eventueel meer geld beschikbaar komt.

Wethouder Marly Klein heeft nu zes varianten voorgelegd. Twee daarvan zullen waarschijnlijk gelijk terzijde worden gelegd: Behoud van Bad Bloemendal of het besluit helemaal geen zwembad te bouwen.

De andere varianten zijn: een basisvariant met 6 banen, zonder apart doelgroepenbad; een minimale variant die daar sterk op lijkt; een functionele variant met acht banen en mogelijkheden voor afscheiding van doelgroepen; tenslotte een basisvariant plus met een apart doelgroepenbad. Maar een buitenbad is geen enkele variant voorzien.

FLEVO Zwemvereniging Flevo heeft de wens om te groeien, maar volgens voorzitter Henno Koelewijn kan dat in de huidige situatie niet. Uitgaande van het voornemen een nieuw zwembad te bouwen ziet hij, ook geadviseerd door deskundigen van de KNZB mogelijkheden voor een multifuntioneel zwembad van 8 banen. ,,Dat is een zwembad dat in Culemborg al is gebouwd. Het is de uitkomst van een onderzoek van de KNZB naar het beste zwembad. Het heeft 8 banen, maar met een scheidingswand kan er een doelgroepenbad worden gemaakt voor bijvoorbeeld peuterzwemmen of voor ouderen. Dat kan zelfs met verschillende watertemperaturen. Dan kan aan de ene kant Flevo trainen en aan de andere kant zwemmen dan moeders met hun peuters."

Volgens Koelewijn kan dat binnen de gestelde financiële grenzen. Volgens de wethouder kan dat niet, want het zou in strijd zijn met de financiële verordening van de gemeente. Koelewijn zal zijn ideeën donderdagavond presenteren.

Label:

Zwembad