Volksuniversiteit Hoevelaken luidt noodklok

Anneke Martini

HOEVELAKEN Door het wegvallen van subsidie dreigen organisaties op het gebied van culturele en educatieve vorming met opheffing. Voor Volksuniversiteit Hoevelaken wordt de huur vervijfvoudigd. Dit heeft aanzienlijke consequenties voor het voortbestaan. Ook de bibliotheek en Collage Kunstcentrum worden ernstig getroffen door de bezuinigingen. Voorzitter van de Volksuniversiteit (VUH) Caroline Bleeker-Blom: ,,Dit is zeer verontrustend, want op deze manier dreigen activiteiten die het dorp gezellig en leefbaar maken te verdwijnen. Graag zouden wij zien dat de gemeente een leidende rol gaat spelen in het zoeken naar oplossingen, maar helaas is dat tot nu toe niet het geval. Wij staan met de rug tegen de muur."

,,Vereenzaming van een aanzienlijk deel van de inwoners van Hoevelaken (en naaste omgeving) dreigt vanaf 2016. Wij kunnen de huur van ons cursusgebouw op Van Dedemlaan 2 niet meer betalen. Hoogstwaarschijnlijk neemt de Gemeente Nijkerk de Nota Vastgoedbeleid aan en kunnen bepaalde culturele en maatschappelijke organisaties - en sportclubs - de marktconforme huur niet meer opbrengen. Deze nota is steeds maar uitgesteld, maar de ingangsdatum ervan op 1 januari 2016 is niet aangepast. Dat is een groot probleem en het zou derhalve redelijk zijn om ook de uitvoeringsdatum ervan op te schuiven," vervolgt de voorzitter aangeslagen haar betoog.

Inmiddels bestaat de VUH zevenendertig jaar. Oorspronkelijk opgezet als 'Stichting Hoevelaken Kreatief en Educatief' heeft deze stichting in 2006 besloten verder te gaan als Volksuniversiteit Hoevelaken. Met deze naamswijziging treedt de organisatie naar buiten als een cursusinstituut met een zeer brede range aan cursussen, lezingen en workshops op het gebied van talen, kunst, cultuur en wetenschap, mens en maatschappij, koken/proeven en creativiteit. Caroline Bleeker: ,,Voor het volgende (herfst/winter-seizoen) staat er nog een mooi en gevarieerd programma klaar. Een kleine vierhonderd cursisten volgen jaarlijks onze cursussen alsmede andere activiteiten.

Een groot deel daarvan bestaat uit een vaste club mensen die al jaren en jaren met enthousiasme samen schilderen, bloemschikken, fotograferen bij de Fotokring, literatuur beoordelen, Spaanse les volgen. Dit beantwoordt duidelijk aan een educatieve en maatschappelijke behoefte. Uiteraard heeft de VUH contact met De Stuw over een eventueel 'Huis van het dorp', waarvoor een nieuwe invulling wordt gezocht. Helaas zal de uitvoering van de plannen nog wel lang op zich laten wachten. Wellicht te laat voor de Volksuniversiteit…. Gemeente alstublieft sta op en help ons op zijn minst met de regie voor alle organisaties die nu bijna om zeep worden geholpen. Is de volksuniversiteit opgeheven, dan is de kans om zo'n organisatie opnieuw op te zetten nihil. De bibliotheek, Collage en de VUH zien voor zich hoe een cultureel centrum in het dorp kan worden ingericht."

foto Een aanzienlijke verhoging van de huur van het cursusgebouw bedreigt de VU.