• Swen van Dijk hoopt komend jaar weer Ratjetoe te organiseren.

    Harry Koelewijn
  • Vrijdagmiddag werd Ratjetoe vooral bezocht door ouders met jonge kinderen, die zich uitstekend vermaakten.

    Harry Koelewijn
  • De graffiti-kunstenaars konden zich naar hartelust uitleven op het oude buitenbadterrein.

    Kees van den Heuvel
  • Harry Koelewijn

Verlaten zwembadterrein prachtig decor kleurrijk festival

Honderden Nijkerkers kwamen afgelopen weekend op het festival Ratjetoe af. Vrijdag trok de Familiedag van het tweedaagse feest al veel bezoekers. Als het al niet een nostalgisch bezoekje was aan het buitenzwembad van weleer, dan was het wel nieuwsgierigheid naar wat Swen van Dijk en Miquel van den Berg ervan hadden weten te maken. Zaterdag werd het voormalige buitenbad bevolkt door liefhebbers van dansmuziek.

Maranke Pater

Tientallen vrijwilligers hebben de afgelopen weken zich in het zweet gewerkt om een festival van de grond te krijgen. Het grote doelgroepenbad werd leeggepompt door de Nijkerkse brandweer en vele Nijkerkse bedrijven droegen kosteloos een steentje bij aan het festival. Met als resultaat een terrein vol met foodtrucks en interessante activiteiten.

VRIJDAG In het buitenbad spelen kinderen met grote ballen terwijl de muziek hard door de speakers schalt. Ook de graffitikunstenaars zijn al sinds de start van de partij. Edwin van der Klij is al sinds 1983 graffiti-artiest onder de naam Psy-2H. Vandaag werkt hij samen met andere kunstenaars aan grote tekeningen op een lange muur die door Formido Nijkerk ter beschikking is gesteld. Van der Klij: ,,Ik was twaalf toen ik voor het eerst met graffiti in aanraking kwam. In 1990 werd mijn crew opgericht en sindsdien staan we op diverse graffiti jams en festivals. Tegenwoordig wordt het Street Art genoemd. Drie weken geleden heb ik nog in Roosendaal een Vikingmuur gecreërd en nu staan we hier. Zo'n verlaten buitenbad is echt een unieke locatie."

Richard van Hussel is ook even een kijkje komen nemen met zijn gezin. Van Hussel: ,,De Nijkerkers denken misschien dat er al plannen zijn voor de ontwikkeling van dit gebied en dat er woningen komen, maar het tegendeel is waar. We leggen de invulling van de ontwikkeling van dit gebied neer bij de dialooggroep Samen aan Zet om te zien hoe de Nijkerkers zelf dit gebied willen inrichten." Zelf kwam Van Hussel vroeger regelmatig in het buitenbad. ,,Onze ouders gingen niet op vakantie. We hadden een zomerabonnement op het zwembad en gingen dagjes uit. Ik ben bij dit zwembad ooit begonnen met tafeltennissen. Alle emoties rondom dit zwembad ervaar ik ook, net als vele Nijkerkers met mij." 

MUZIEK De zaterdag stond in het teken van housemuziek. Diverse artiesten uit deze scene kwamen optreden. Organisator Swen van Dijk: ,,We hebben de vrijdag als dag gepresenteerd waarop bezoekers zonder entree naar binnen konden. Er waren heel wat mensen die graag in het zwembad van hun jeugd wilden rondkijken. De zaterdag was voor de betalende bezoeker en hier hebben we een heel programma voor samengesteld. Er zijn mensen vanuit het hele land op afgekomen. Van Nijkerk, Amersfoort en Utrecht tot Amsterdam. Ik hoop dat we hiermee Nijkerk op de kaart hebben kunnen zetten als festivallocatie."

VIBE Het festival Ratjetoe is volgens Van Dijk zeker voor herhaling vatbaar, ondanks de tegenvallende bezoekersaantallen. ,,Het had wat drukker mogen zijn, maar het doel om voor Nijkerk een vernieuwend evenement neer te zetten is dubbel en dwars overtroffen. We hebben zoveel leuke, positieve reacties mogen ontvangen van mensen die echt onder de indruk waren dat zoiets in deze vorm plaatsvond op deze bijzondere locatie. Er hing beide dagen zo'n positieve vibe zonder calamiteiten of bijzonderheden."  Van Dijk is vast van plan om een vervolg te geven aan Ratjetoe, mits er een mogelijkheid bestaat om het festival bij bad Bloemendal of op een andere locatie in Nijkerk neer te zetten.