• Wijkagent Nieuw Corlaer Nijkerk
  • Wijkagent Nieuw Corlaer Nijkerk

Scholieren controleren het verkeer in Nijkerk

NIJKERK Leerlingen van de Daltonschool Corlaer, de Ichthusschool en de Holk hebben donderdag deelnemers aan het verkeer gecontroleerd. Ze deelden daarvoor groene en rode kaarten uit aan automobilisten, fietsers en voetgangers.

De leerlingen gingen daarvoor op pad met handhavers van de gemeente Nijkerk, Veilig Verkeer Nederland en twee wijkagenten uit Nijkerk. Dat gebeurde in het kader van het project Edward. Dit is een actiedag waarop diverse instanties door heel Europa aandacht besteden aan de verkeersveiligheid met als doel om het aantal verkeersdoden en verkeersslachtoffers te verminderen. Deze actiedag staat daarom in het teken van bewustwording creëren bij verkeersdeelnemers.

In dat kader gingen de leerlingen vandaag de straat op. De kinderen mochten aangeven waar zij een verkeerscontrole nodig vonden vanwege onveilige situaties. Daar hebben de kinderen vervolgens, met ondersteuning van politie en handhaving, zelf verkeerscontroles gehouden. Zo hielden zij toezicht op de snelheid van auto's, het richting aangeven op rotondes, met meer dan 2 fietsers naast elkaar rijden, gebruik van autogordels en het gebruik van juiste kinderzitjes.

KAARTEN Elke bestuurder, van fiets of auto, kreeg een rode of een groene kaart. ,,Gelukkig gaat al veel goed maar er valt ook nog genoeg de verbeteren'', zegt Mirjam van Riessen, wijkagent Nieuw Corlaer. ,,Zoals het dragen van gordels, snelheid verminderen, niet op je mobiel (!), stoppen voor haaientanden, niet met zijn drieën naast elkaar fietsen enzovoorts. Dit keer spraken niet wij de verkeersdeelnemers aan, maar de kinderen. Dat had in sommige gevallen een grote impact. Want hoe confronterend is het als je als volwassene door een kind wordt aangesproken op je gedrag in het verkeer?''