• Minne Kooistra bij zijn afscheid tussen (l) Gerard van den Tweel, Alle Diemer en (r) Gert van den Heuvel en jobcoach Addie ten Have. 

    Margreet Hendriks

Pensionaris Minne Kooistra wil bezig blijven

NIJKERK Hij was jarenlang de grote man van de Retourette aan de Frieswijkstraat. Degene die ervoor zorgde dat het netjes was en die de gescheiden afvalinzameling in goede banen leidde. Met een groot feest in de kantine nam Minne Kooistra (65) vorige week dinsdagmiddag afscheid van zijn werk bij Albert Heijn. ,,Ik ga met pensioen. Maar thuiszitten? Nee, dat ga ik écht niet doen'', liet hij iedereen weten.

 

,,Nog meer bier?'' Trots geparkeerd in een grote leunstoel is Minne duidelijk overweldigd door de stroom van attenties die zich opstapelen op een afgeladen tafel met geschenken naast zijn ereplaatsje op het drukbezochte feest. Tal van collega's en oud-collega's van de Nijkerkse supermarkt nemen de moeite Minne de hand te komen schudden. ,,Is de winkel beneden al dicht of gaan we zo sluiten'', grapt Gerard van den Tweel als tijdens zijn toespraak de deur van de kantine telkens weer opengaat en de volgende AH-medewerker binnenwandelt.De enorme belangstelling voor het afscheidsfeest van Minne snapt de supermarkteigenaar wel, want dit is zoals hij het betitelde 'een bijzondere dag voor een bijzondere man'.

OPGEVOED ,,Je bent maar liefst 27 jaar bij ons in dienst geweest'', memoreerde Van den Tweel in zijn speech. ,,Begonnen op het Molenplein, nog een tijdje in onze vestiging in Voorthuizen gewerkt en vanaf de start betrokken bij de Retourette in Nijkerk.'' Van den Tweel zei trots te zijn hoe Minne in de afgelopen 27 jaar, mede onder begeleiding van de Inclusief Groep (Gresbo), bij Albert Heijn is uitgegroeid tot een zeer gewaardeerde medewerker en collega. ,,Je nam je werk altijd heel serieus maar je had ook wel je nukken'', wist Van den Tweel. ,,Als mensen hun afval niet op de juiste manier deponeerden kon je zelfs behoorlijk boos worden. Daar was je zeg maar niet van gediend en ik denk dat je met jouw reactie daarop heel wat mensen hebt opgevoed.''

Over wat de beste voetbalclub van Nijkerk is bleken Minne, die nog steeds heel actief is als vrijwilliger bij Sparta Nijkerk en Van den Tweel, als voormalig hoofdsponsor van NSC, nog steeds gezellig te kunnen kibbelen. ,,Blijf gewoon lekker bezig met Sparta Nijkerk en ga vooral genieten van je pensioen. En kom ons rustig nog eens opzoeken. De deuren van Albert Heijn en de kantine staan altijd voor je open'', liet Van den Tweel weten bij het overhandigen van een mooie bos bloemen en een envelop. 

Manager Jan Vlijm van AH Nijkerk verraste Minne met een wel heel bijzonder cadeau: een compleet verzorgd uitje naar een wedstrijd van Ajax in de Arena. ,,Mijn gezelschap krijg je erbij want ik kom je thuis ophalen en we gaan samen eten en naar de wedstrijd kijken.''  Jobcoach Addie ten Have, die namens Inclusief Intervens naast Minne nog twee medewerkers bij Albert Heijn Nijkerk (Alle Diemer van der Woude en Gert van den Heuvel) begeleidt, prees de plichtsgetrouwheid en loyaliteit van de pensionaris. ,,Werk en voetbal stonden bij jou altijd voorop.''

AARDAPPEL Ten Have stelde vast dat Minne, die ooit bij de Gresbo ook nog vier jaar in een kistenfabriek werkte, zijn doel heeft weten te bereiken: tot zijn pensioen bij Albert Heijn blijven werken. Minne bevestigt altijd veel plezier te hebben gehad in zijn werk bij Albert Heijn. Tussen de taart, drankjes en schalen met heerlijke hapjes worden met verschillende mensen, waaronder ook Klasien van den Tweel, dan ook veel herinneringen opgehaald. Minne verhaalt graag over de leuke tijden op het Molenplein waar bij de groenteboer nog wel eens flink werd gekeet en Van den Tweel daarbij wel eens per ongeluk door een aardappel is getroffen.

Na een heupoperatie is Minne in de laatste jaren steeds al wat minder gaan werken, ook om zich voor te bereiden op zijn pensioen. Maar zijn pensionering betekent niet dat hij het werken voor gezien wil houden. Hoewel hij best druk is met zijn activiteiten als vrijwilliger bij Sparta Nijkerk is hij met zijn woonbegeleider Philidelphia al weer in gesprek over een mogelijke dagbesteding bij de Kringloop. ,,Pensioen is leuk, maar ik wil wel wat blijven doen'', laat Minne weten. ,,Ik ga écht niet thuiszitten.''